Yonca tohumu kaç günde yeşerir?

İçindekiler:

  1. Yonca tohumu kaç günde yeşerir?
  2. Yonca kaç günde olur?
  3. Bahçeye yonca nasıl ekilir?
  4. Yonca biçiminden sonra hangi gübre atılır?
  5. Yonca kaç derece soğuğa dayanır?
  6. Bir dönüme kaç kilo yonca tohumu atılır?
  7. Yonca sulama nasıl yapılır?
  8. Yonca kökü kaç metre uzar?
  9. Yonca ekiminden önce hangi gübre ne kadar kullanılır?

Yonca tohumu kaç günde yeşerir?

Ekim Zamanı: Genel olarak yoncanın sonbaharda ekilmesi arzu edilir. Böylece ilk ekim yılında daha fazla ürün alınır. Ancak Orta Anadolu ve kışı sert geçen bölgelerde ilkbahar ekimi yapılması tavsiye edilir. Tohumlar 16-18 oC'de yaklaşık 7 günde çimlenir.

Yonca kaç günde olur?

Yonca biçimi için en uygun saat sabah saatleridir. Eğer tohum tahsil etmek istiyorsak bunun için en iyi dönem üçüncü yılın (üçüncü ekim) haziran-temmuz aylarıdır. Fakat bu durumda, her 35-45 günde bir hasat yapamayız, çünkü çiçeğin çiçek açmasına ve ayrıca tohum üretebilmesi için zaman tanımalıyız.

Bahçeye yonca nasıl ekilir?

Yonca tohumları, traktör ve makineler aracılığıyla sıra halinde ekilirler. Ekim derinliği yaklaşık 0,6 cm'dir. Sıralar arasındaki mesafe normalde 20 cm veya daha azdır. Ekimden yaklaşık bir hafta sonra, ilk filizleri göreceksiniz.

Yonca biçiminden sonra hangi gübre atılır?

Mono amonyum fosfat uygulaması yoncanın ekildiği ilk yıl ve sonraki her sezonun başında da tercih edilebiliyor. Her biçim arasında da dekara 10 kg klasik amonyum sülfat gübre uygulaması yapılıyor. Toprak altı damla sulama ile gübreleme gerekli olduğu zamanlarda kolaylıkla uygulanabiliyor.

Yonca kaç derece soğuğa dayanır?

Yonca yıllık yağışı 350-450 mm olan yerlerde sulanmadan yetiştirilebilir. Fakat her biçim öncesi ve sonrası yapılacak sulama ile biçim sayısı ve alınacak ot miktarı artırılabilir. Yonca bitkisi kar örtüsü olmadan -25°C'yi bulan soğuklara dayanabilmektedir.

Bir dönüme kaç kilo yonca tohumu atılır?

Yonca tohumu dönüme ne kadar atılır sorusunun cevabı sertifikalı, kaplı yonca tohumlarından dekara 5 kg, kapsız yonca tohumundan dekara 3-4 kg tohum ekimi önermekteyiz. Yonca desteklemesi olan bir yem bitkisidir. Verimi 7 yıl kadar uzayabilir.

Yonca sulama nasıl yapılır?

Yoncada genellikle sulama sayısı biçim sayısına bağlıdır. Genel olarak yoncayı biçimden bir hafta önce ve bir hafta sonra olmak üzere iki kez sulamak uygundur. Özellikle ilk yıllarda yoncanın daha fazla suya ihtiyacı vardır. Yonca tesisleri salma veya yağmurlama sistem- leri ile sulanabilir.

Yonca kökü kaç metre uzar?

Yonca çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 50–80 santimetredir. Derin bir kök sistemi vardır. Uygun koşullarda 8-10 metre derine gider.

Yonca ekiminden önce hangi gübre ne kadar kullanılır?

Yonca ekilecek toprak ağır killi bir yapıdaysa, toprağın sıkışmasını önlemek için, ya ekimden 1 yıl önce öncü bitki olarak bir çapa bitkisi yetiştirilir ve bu bitki dekara 3-5 ton hesabı ile ahır gübresi ile gübrelenir, ya da olgunlaşmış ve yanmış olmak koşulu ile 2-3 ton ahır gübresi doğrudan yonca toprağına verilir.