Denkleştirme süresi en fazla ne kadar?

İçindekiler:

  1. Denkleştirme süresi en fazla ne kadar?
  2. Iş kanununa göre denkleştirme süresi kaç aydır?
  3. Iş kanununa göre denkleştirme süresi toplu iş sözleşmesi ile kaç aya kadar arttırılabilir?
  4. Denkleştirme hangi koşullarda yapılır?
  5. Turizm sektöründe denkleştirme süresi en fazla kaç ay artırılır?
  6. Denkleştirme süresi ne kadar 2020?
  7. Denkleştirme yılda kaç kez yapılır?
  8. Işveren kaç ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir?
  9. Mesai denkleştirme nedir?
  10. Fazla mesai denkleştirme nedir?
  11. İşçinin haftalık 45 saati aşan her çalışması fazla çalışma sayılır mı?
  12. Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık normal çalışma saatini aşan çalışmalara ne denir?
  13. İşçilerin gece sayılan dönemde çalışmaları en fazla kaç saattir?
  14. Fazla çalışma süresi yılda en fazla kaç saat olabilir?
  15. Telafi çalışması kaç ay içinde yapılmalı?
  16. Resmi tatillerde telafi çalışması yapılır mı?
  17. Denkleştirme hesabı nedir?

Denkleştirme süresi en fazla ne kadar?

Denkleştirme süresi en fazla 2 ay olmak üzere bu süre toplu iş sözleşmeleri ile 4 aya kadar arttırılabilecektir. Bu sayede iş yoğunluğunun olduğu bir dönemde, çalışanlara denkleştirme çalışması yaptırılarak fazla çalışma ücreti (fazla mesai) ödenmesinin de önüne geçilmiş olur.

Iş kanununa göre denkleştirme süresi kaç aydır?

Ayrıca denkleştirme uygulaması süresi belli olmayan bir çalışma biçimi değildir. 4857 sayılı İş Kanunu bu sürenin sınırının 2 ay olacağını düzenlemiştir. Bu süre toplu sözleşmesi ile 4 aya kadar çıkartılabilmektedir fakat bundan daha uzun olamaz.

Iş kanununa göre denkleştirme süresi toplu iş sözleşmesi ile kaç aya kadar arttırılabilir?

Denkleştirme süresi en fazla 2 ay olabilir. Ancak bu süre toplu iş sözleşmesiyle 4 aya kadar arttırılabilir. Turizm sektöründe ise özel bir hükümle denkleştirme döneminin en fazla 4 ay olabileceği ve bu sürenin toplu iş sözleşmesiyle 6 aya kadar arttırılabileceği düzenlenmiştir.

Denkleştirme hangi koşullarda yapılır?

Denkleştirme yapılan sürede (2, 4 veya 6 aylık süre) işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Buna göre iş yoğunluğu nedeniyle haftalık çalışma süresinin 45 saati aşması durumunda, sonraki haftalarda işçi daha az çalıştırılarak denkleştirme sağlanır.

Turizm sektöründe denkleştirme süresi en fazla kaç ay artırılır?

(Ek cümle:RG-25/8/2017-30165) Turizm sektöründe dört aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz; denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar artırılabilir.

Denkleştirme süresi ne kadar 2020?

Denkleştirme iki aylık süre içinde tamamlanacak, bu süre toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilecektir.

Denkleştirme yılda kaç kez yapılır?

Kanun, yıl içinde kaç kere denkleştirme yapılacağı konusunda bir sınırlama getirmemiştir. Bir denkleştirme dönemi bittikten sonra, taraflar anlaşarak yeni bir denkleştirmeye gidebilirler. Düzenlemelerde denkleştirme döneminin nasıl uygulanacağına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Işveren kaç ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir?

4857 Sayılı İş Kanunu'nun 64. Maddesi uyarınca “Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin ...

Mesai denkleştirme nedir?

4857 sayılı İş Kanunu'nun (“Kanun”) 63'üncü maddesi uyarınca denkleştirme, tarafların anlaşması suretiyle, en fazla kırk beş saat olabilen haftalık normal çalışma süresinin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günlük on bir saatlik çalışma süresini aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılmasıdır ve bu halde, ...

Fazla mesai denkleştirme nedir?

4857 sayılı İş Kanunu'nun (“Kanun”) 63'üncü maddesi uyarınca denkleştirme, tarafların anlaşması suretiyle, en fazla kırk beş saat olabilen haftalık normal çalışma süresinin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günlük on bir saatlik çalışma süresini aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılmasıdır ve bu halde, ...

İşçinin haftalık 45 saati aşan her çalışması fazla çalışma sayılır mı?

63. madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile bazı haftalarda toplam 45 saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.

Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık normal çalışma saatini aşan çalışmalara ne denir?

Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık 45 saati aşan çalışmalardır. ... Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda bu çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalar, fazla sürelerle çalışmalardır.

İşçilerin gece sayılan dönemde çalışmaları en fazla kaç saattir?

İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.

Fazla çalışma süresi yılda en fazla kaç saat olabilir?

Haftalık 45 saatlik azami süreyi doldurmamış olsa bile işçi günde 11 saatin üzerinde çalışma yapamaz. Dolayısıyla işçi bir yılda en fazla 270 saat süreyle fazla çalışma yapabilir. 270 saatin üzerinde fazla çalışmayı ne işçi talep edebilir ne de işveren işçiden bunu isteyebilir.

Telafi çalışması kaç ay içinde yapılmalı?

Telafi çalışması, kaynağını oluşturan zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden 2 ay içerisinde yaptırılır. Telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz.

Resmi tatillerde telafi çalışması yapılır mı?

Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.” Kanun maddesi özelinde telafi çalışmasının işveren tarafından 4 ay içerisinde işçiye yaptırılması gereklidir.

Denkleştirme hesabı nedir?

Denkleştirme, Miras bırakanın, Kanuni mirasçılardan bazısına, diğerleri aleyhine, sağlığında yaptığı bazı kazandırmaların terekeye geri verilmesidir. Böylece söz konusu kazandırmalar terekenin paylaştırılmasında hesaba katılmış olacaktır.