İnsülin direnci nasil hesaplaniyor?

İçindekiler:

  1. İnsülin direnci nasil hesaplaniyor?
  2. İnsülin direnci Dusuklugu nedir?
  3. HOMA-IR hesaplama nedir?
  4. HOMA-IR kaç olmalı?
  5. HOMA-IR yüksekliği nedir?

İnsülin direnci nasil hesaplaniyor?

Bu test, 8-10 saatlik açlık durumundan sonra alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarptırılır. Bu çıkan sonuç 405'e bölünür. Ortaya çıkan HOMA-IR denilen insülin direnci bulunmuş olur. Bir kişide insülin direnci var demek için çıkan değerin 2.5 üzerinde olması gerekir.

İnsülin direnci Dusuklugu nedir?

Kan şekeri 70 mg/dl'nin altına düştüğünde hipoglisemi olarak adlandırılır. Bu durum, aşırı insülin salgılanması nedeniyle gelişir. Şiddetine göre hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırılabilir.

HOMA-IR hesaplama nedir?

HOMA hesaplama yönteminde kişinin açlık sonrası ölçülen şeker düzeyi ve insülin seviyesi kullanılan parametreleri oluşturur. Bu iki parametre çarpılır ve çıkan sonuç 405'e bölünürse HOMA skoru hesaplanmış olur. HOMA skorunun 2,5'den yüksek olarak hesaplandığı kişilerde insülin direnci varlığından söz edilebilir.

HOMA-IR kaç olmalı?

Alınan kandan açlık kan şekeri ile insülin direnci ölçümleri alınır. Sonrasında bu değerler birbiriyle çarpılarak çıkan değer 22.5'e bölünmelidir. Bu şekilde Homa-Ir değeri hesaplanabilmektedir. Normal bir insanda Homa-Ir değeri 2.5 mg/dL değerinin altında olması beklenir.

HOMA-IR yüksekliği nedir?

8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405'e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar. Çıkan sonuç 2.5 üzerinde ise, kişide insülin direnci var demektir.