İçindekiler:
- Bileşik makam nedir?
- Sol hangi makam?
- La karar hangi makam?
- 7 makam nedir?
- Türk musiki tarihinde kaç makam ortaya çıkmıştır?
Bileşik makam nedir?
Değişik dizilerin birbirine geçmesinden ve
makam olarak kabul edilen dizilere
Bileşik Makamlar adı verilir. Geçki : Herhangi bir makamda dolaşırken farklı kurallara bağlı başka bir makama geçmeye denir.
Sol hangi makam?
Rast, Klasik Türk müziğinde bir
makam. Rast makamına durak sesinden başlanır, ya durakta veya güçlüde asma karar yapılır sonra tizdeki dörtlüsünde de gezinildikten sonra durak sesi olan
SOL ile karar verilir.
La karar hangi makam?
Aslında bu adlandırma, Azeri türkülerinin çoğunluğunun Segah makamında türküler olduğundan kaynaklanmıştır. Saba ve Bestenigar makamları Halk müziğinde Derbeder ya da Kalenderi ayağı olarak bilinmektedir. SABA MAKAMI:
Karar sesi:
LA (Dügah) perdesidir.
7 makam nedir?
Makamlar hakkında sufi müelliflerin
7, 9, 10, gibi farklı rakamlar verdikleri görülmektedir. İlk sufi müelliflerden Ebu Nasr es-Serrac tevbe, vera, takva, zühd, fakr, sabır, tevekkül, rıza olmak üzere yedi makamı sıralar, daha başka makamların bulunduğuna da işaret eder (el-Lüma', s. 65).
Türk musiki tarihinde kaç makam ortaya çıkmıştır?
Türk müziğinde 16 adet basit
makam vardır. Bunlar: Çargah Makamı, Buselik Makamı, Kürdî Makamı, Rast Makamı, Uşşak Makamı, Hicaz Makamı, Uzzal Makamı, Hümayun Makamı, Zirgüleli Hicaz Makamı, Neva Makamı, Tahir Makamı, Bayati Makamı, Muhayyer Makamı, Hüseyni Makamı, Karcığar Makamı ve Basit Suzinak Makamı'dır.