Diastometamyeli nedir ne demek?

İçindekiler:

  1. Diastometamyeli nedir ne demek?
  2. Omurilik sendromu nedir?
  3. Kort hastalığı nedir?
  4. Diplomyeli nedir?
  5. Conus sendromu nedir?
  6. Kord basısı ne demek?
  7. Spinal Kord nerede bulunur?
  8. Ayrık omurilik nedir?
  9. Spinal kord hastalıkları nedir?
  10. Siringomiyeli nedir hakkındaki tüm sorular?
  11. Malign spinal kord kompresyonu nedir?

Diastometamyeli nedir ne demek?

Split kord malformasyonu, di¤er ad›yla Diastometamyeli; geliflimsel embriyolojik bir orta hat anomalisidir ve 2 tane omurilik oluflumu ile karakterizedir. S›n›fland›rmada Tip 1 ve 2 olmak üzere ikiye ayr›l›r. Skolyoz oluflumu etyolojisinde önemli bir etkendir.

Omurilik sendromu nedir?

Tethered Kord olarak da bilinen gergin omurilik sendromu; spinal kordun spinal kolon ile eşzamanlı gelişmemesi ve gerginlik oluşturmasıyla karakterizedir. Embriyolojik dönemde ortaya çıkan bazı anomaliler omuriliğin yapışmasına ya da gerilmesine neden olmaktadır.

Kort hastalığı nedir?

Kana oksijen taşınmasını sağlayan hava keseciklerinde harabiyete neden olan bir hastalıktır. Bunun sonucunda akciğerde elastikiyet kaybı ve nefes darlığı görülür.

Diplomyeli nedir?

Omurilik önden ya da arkadan uzanan kemik, kıkırdak veya fibröz bir septumla uzunlamasına ikiye bölünüp, çift nöral tüp oluşumu söz konusudur. Bazen diplomyeli olarak da adlandırılır; çünkü omurilik iki hemikorda ayrılmıştır (1 - 6). İlk olarak 1892 de Hertwing “diastematomyelia” terimini kullanmıştır.

Conus sendromu nedir?

Conus medüllaris sendromu; ağrının olmadığı, genellikle bilateral-simetrik duyu kayıplarının bulunduğu, seksüel kapasite bozukluklarının izlenebildiği, alt ekstremitelerde çeşitli derecelerde görülebilen güçsüzlük ile karakterize bir semptomlar birlikteliği olarak tanımlanır.

Kord basısı ne demek?

Kanser hastalarında %5 - 10 oranında omurilik basısı görülebilmektedir. Bu klinik durumun acil olma nedeni, omuriliğe basının şiddetli ağrıya neden olabilmesi ve/veya kalıcı sinir hasarına (omurilik felci) yol açabilmesidir. Tıp literatüründe spinal kord basısı veya spinal kanal kompresyonu olarak geçer.

Spinal Kord nerede bulunur?

Spinal kord 33 omurgadan oluşan spinal kolon denilen kemik yapı içinde yer almaktadır. En alttaki beş omurga birbirine kaynamış şekilde sakrum olrak isimlendirilir, diğer dört vertebrada birbirine kaynayarak coccyx olarak anılır.

Ayrık omurilik nedir?

Ayrık omurilik malformasyonları omurganın konjenital anormallikleridir. Burada omuriliğin vertikal düzlemde ikiye ayrılmış olarak gelişmiş olması söz konusudur. Ayak ve omurga deformiteleri ile sırtta lezyon hizasında orta hatta ortaya çıkan cilt lezyonları hastalık açısından uyarıcı olmalıdır.

Spinal kord hastalıkları nedir?

Spinal Cord, omurilik adı verilen yapıdır. Spinal Cord yaralanmaları omuriliğin herhangi bir travmaya bağlı olarak zedelenmesi sonucu oluşur. Halk arasında omurilik felci olarak da bilinmektedir. Bu hastalığa neden olacak çeşitli etkenler olabilir.

Siringomiyeli nedir hakkındaki tüm sorular?

Siringomiyeli bir omurilik hastalığıdır, bu hastalıkta omurilikte boşluklar oluşur. Bu boşluklar sıvı ile dolu, uzunlamasına boşluklardır, bunlara sirenks denir (Yunanca: Boru, Flüt). Bu boşlukta sinir hücreleri bulunmaz. Bu nedenle – aslında çok önemli olan – uyarılar iletilemezler.

Malign spinal kord kompresyonu nedir?

Kanser hastalarında %5 - 10 oranında omurilik basısı görülebilmektedir. Bu klinik durumun acil olma nedeni, omuriliğe basının şiddetli ağrıya neden olabilmesi ve/veya kalıcı sinir hasarına (omurilik felci) yol açabilmesidir. Tıp literatüründe spinal kord basısı veya spinal kanal kompresyonu olarak geçer.