4857 69 maddesi nedir?

İçindekiler:

  1. 4857 69 maddesi nedir?
  2. Iş kanunu 3 madde nedir?
  3. Gece çalışanların hakları nelerdir?
  4. Gece Mesaisi yasal mı?
  5. İşçi gece çalışma ücreti nasıl hesaplanır?
  6. Sürekli gece çalışması yasal mı?
  7. Gece Mesaisi hangi saatler?
  8. Gece çalışma ücreti nasıl hesaplanır?
  9. Gece vardiyası ücret farkı var mı?
  10. İş Kanunu kıdem tazminatı hangi madde?
  11. Işçiye kıdem tazminatı hangi hallerde ödenir?

4857 69 maddesi nedir?

Zorunluluk olmadıkça işçilerin postaları değiştirilemez. Ancak 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesi uyarınca, gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, olanakların elverdiği ölçüde gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir.

Iş kanunu 3 madde nedir?

Madde 3 - Bu Kanunun kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren, işyerinin unvan ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, çalışma konusunu, işin başlama ...

Gece çalışanların hakları nelerdir?

Gece çalışması yapan işçinin hakları;
  • Çocuk ve genç işçilerin gece dönemine denk gelen postada çalıştırılması yasaktır.
  • İşçilere gece fazla çalışma yaptırılamaz.
  • İşçilerin gece yaptıkları çalışma süresi 7,5 saati aşamaz. (Ancak bu kuralın istisnası vardır.

Gece Mesaisi yasal mı?

İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.

İşçi gece çalışma ücreti nasıl hesaplanır?

İşçinin çalışması haftalık 45 saati aştığında her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir. İş Kanunun 41. maddesinde işçilere yaptırılan gece çalışmasının 7,5 saatten fazla olamayacağı belirtilmiştir.

Sürekli gece çalışması yasal mı?

İşçinin yaptığı işin gece çalışmasını gerektirmesi halinde ise işçi sürekli olarak gece döneminde çalışabilir. Örnek vermek gerekirse gece bekçisi olarak çalıştırılan bir işçiye kanuna uygun olmak şartıyla sürekli olarak gece çalışması yaptırılabilir.

Gece Mesaisi hangi saatler?

İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.

Gece çalışma ücreti nasıl hesaplanır?

Gece Çalışması, 20:00/06:00 arasında olan çalışmalara denir. Bu saatlerde çalışan işçilere toplu iş sözleşmesinde %10,%15,%35 şeklinde zamlı alır maddesi varsa uygulanır. Ve duruma göre %15 veya %20 gelir vergisi kesilir.

Gece vardiyası ücret farkı var mı?

Gece çalışan işçiye zamlı ücret ödenir mi? İş Kanunu gece çalışan işçiye fazla ya da zamlı ücret ödenmesini öngören herhangi bir düzenleme getirmemiştir. Durum bu olmakla beraber, iş sözleşmeleriyle ya da toplu iş sözleşmeleriyle gece çalışan işçiye, zamlı ücret ödenmesi kararlaştırılabilmektedir.

İş Kanunu kıdem tazminatı hangi madde?

Kıdem tazminatına hak kazanılır. Çünkü, 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'ncü maddesinde işçi tarafından bu Kanunun 16'ncı ( 4857/24'ncü madde) maddesi uyarınca feshedilirse işçiye kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmektedir.

Işçiye kıdem tazminatı hangi hallerde ödenir?

Madde de düzenlenmiştir. İşveren, işçinin iş sözleşmesini süreli fesih yoluyla veya işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları dışında haklı nedenle derhal feshetmesi durumunda işçi kıdem tazminatına yine hak kazanacaktır.