Sever Hastalığı Nedir?

İçindekiler:

  1. Sever Hastalığı Nedir?
  2. Ayak topuk arkası neden ağrır?
  3. Çocuklarda Sever hastalığı nasıl geçer?
  4. Topuk dikeni nasıl bir şeydir?
  5. Çocuklarda Topuk agrisi neden olur?
  6. Sever hastalığı geçer mi?

Sever Hastalığı Nedir?

Sever hastalığı, kalkaneus (topuk kemiği) arkasında bulunan büyüme plağının kanlanma bozukluğuna bağlı gelişen aseptik nekrozudur ve çocuklarda topuk ağrısının en sık nedenidir. Özellikle 8-15 yaşlarında, çok aktif, atletik ve kilolu erkek çocuklarında ve gençlerde daha sık görülür.

Ayak topuk arkası neden ağrır?

Topuğun arkasındaki ağrı ise çoğunlukla aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı bölgede meydana gelir ve aşil tendinitis olarak isimlendirilir. Bu da bir anlamda sağlıklı dokuların aşırı kullanılması karşısında vücudun size gösterdiği tepkidir.

Çocuklarda Sever hastalığı nasıl geçer?

Sever hastalığının tedavisi, ağrı ve şişliğin azaltılmasıdır. Egzersiz ve spor aktiviteleri sınırlandırılmalıdır. Bu durum birkaç ay dinlendirmek şeklinde olup arkasında kas ve bacakları güçlendirmek için fizik tedavi gerekebilir. Eğer çocuğun çok fazla ağrısı veya topallaması yoksa spora tekrar dönebilir.

Topuk dikeni nasıl bir şeydir?

Topuk dikeni, yanlış ayakkabılar, uzun süre ayakta durmayı gerektiren işler, kilo artışı, tabana ani yük binmesi gibi nedenlere bağlı olarak ayak tabanımızda yer alan kısa kasları topuk kemiğine bağlayan fasya adındaki liflerde yırtılma/kopma sonucu oluşan enflamasyondur.

Çocuklarda Topuk agrisi neden olur?

Çocuklardaki topuk ağrısının en sık nedeni kalkaneal apofizittir ve Sever Hastalığı olarak tanımlanmıştır. Tipik olarak hızlı büyüme evresindeki çocuklarda ve egzersiz sezonunun başlangıcında görülür. Sadece çocuklardaki topuk ağrısı ile ilişkilidir ve puberteden sonraki dönemde görülmez.

Sever hastalığı geçer mi?

Özet olarak Sever hastalığı genellikle tekrarlamaz. Fakat çocuk spor aktivite düzeyini artırırsa olabilir. Ayağa ve topuğa iyi destek sağlayan spor ayakkabıları giymek nüksün önlenmesine yardımcı olabilir. Fakat büyüme tamamlanıp büyüme plağı tamamen kemikleştiğinde artık Sever hastalığı söz konusu olmaz.