10 sınıf edebiyat divan edebiyatı nedir?

İçindekiler:

  1. 10 sınıf edebiyat divan edebiyatı nedir?
  2. Rubai nasıl anlaşılır?
  3. Divan edebiyatı hangi Edebiyatlardan etkilenmiştir?
  4. Rubai hangi edebi döneme aittir?
  5. Divan şiirinde hangi konulara yer verilmemiştir?

10 sınıf edebiyat divan edebiyatı nedir?

Klasik türk Edebiyatı" olarak da tanımlanan Divan edebiyatı, Türklerin İslam kültüründen etkilenmeleri sonucu oluşturdukları bir edebiyattır. Bu edebiyat, bazı kaynaklarda "Havas Edebiyatı", "Yüksek Zümre Edebiyatı", "Saray Edebiyatı" "Eski Türk Edebiyatı" gibi adlarla da anılmaktadır.

Rubai nasıl anlaşılır?

Rubai diğer nazım şekillerinden farklı olarak özel bir ölçüyle yazılır. ... Rubaide ilk iki dize fikrin hazırlayıcısıdır. Asıl söylenmek istenen düşünce 3. veya 4. dizede ortaya çıkar. Genelde mahlasız şiirlerdir. Rubai Edebiyatımıza İran Edebiyatından geçmiştir.

Divan edebiyatı hangi Edebiyatlardan etkilenmiştir?

Divan edebiyatı, Arap ve Fars kültürünün etkisiyle ortaya çıkmış ve gelişme göstermiştir. Bu edebiyatın ilk ürünleri olan Kutadgu Bilig, Atabet'ül Hakayık gibi eserler daha Orta Asya'da iken (11. ve 12. yüzyılda) verilmiştir.

Rubai hangi edebi döneme aittir?

Genelde mahlassız şiirlerdir. Rübai Türk edebiyatına İran Edebiyatından geçmiştir. Rübai'nin en büyük şairi İranlı Ömer Hayyam (12. yüzyıl)'dır. Türk edebiyatının en usta şairleri Kara Fazlî, Azmizade Haleti, Nâbi ve son dönemde de Yahya Kemal'dir.

Divan şiirinde hangi konulara yer verilmemiştir?

Divan şiirinde toplumla ilgili konulara hemen hiç yer verilmemiş; şairler bazen bireysel sorunlarını dile getirmişlerdir: Fuzuli'nin Şikayetnamesi, Şeyhi'nin Harnâme'si gibi. Eleştiriler, düzene değil, kişiye yöneliktir. Divan şiirinde dil Osmanlıcadır.