Tasavvufta uzlet ne demek?

İçindekiler:

  1. Tasavvufta uzlet ne demek?
  2. Uzlet ne demek TDK?
  3. Tasavvufta 40 gün halvete giren Sufiye ne denir?
  4. Tasavvufta 40 gün halvete giren Sofiye ne ad verilir?

Tasavvufta uzlet ne demek?

Uzlet kelimesi tasavvufi bir kelime ve tasavvuf yöntemleri arasından biri kabul edilip Allah'a yakın olabilmek için insanlardan uzak kalmak olarak bilinmektedir. ... Uzlet kelimesi uz kelimesi ile bağlı olarak uzaklaşmak anlamlarına gelen bir kelimedir.

Uzlet ne demek TDK?

Bir köşeye çekilip toplumdan, insanlardan uzak, yalnız başına yaşama. Karşıtı: ÜLFET : Kûşe-i uzlette oldum ihtiyar (Sâmipaşazâde Sezâî). Ülfet belâlı şey, fakat uzlet sıkıntılı / Bilmem nasıl geçirmeliyim son beş on yılı (Yahyâ Kemal).

Tasavvufta 40 gün halvete giren Sufiye ne denir?

Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir. Bilindiği gibi "Çile" sözü, Farsça'daki çihil (kırk) kelimesinden alınmıştır. Bu deyim zamanla zorluk ve ızdırabı göğüslemek anlamında "Çile doldurmak" ya da "Çile çekmek" şeklinde kullanılmış; tekkelerdeki halvethanelere çilehane de denilmiştir.

Tasavvufta 40 gün halvete giren Sofiye ne ad verilir?

Sofiyyede halvet ise, şeyhin emir ve tensibi ile müridin karanlık ve dar bir hücreye çekilip ibâdet, riyazet, murakabe, zikir ve fikirle vakit geçirmesi yerinde kullanılan bir tabirdir. Bununla birlikte tekkelerde halvet, genellikle kırk gün sürdüğü için buna "erbain çıkarmak" da denir.