Hasep ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Hasep ne demek TDK?
  2. Haseb ne demek Osmanlıca?
  3. Nesepler ne demek?
  4. Nesep ne anlama gelir?
  5. Nesep sahibi olmak ne demek?
  6. Mürvetli ne demek?
  7. Nesebi ne demek?
  8. Nesep nedir dini?
  9. Nesep ne demek hukuk?
  10. Neseb mi nesep mi?
  11. Nesep ilişkisi nedir?

Hasep ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu'na göre Hasep kelimesinin anlamı: Kişisel özellik, nitelik.

Haseb ne demek Osmanlıca?

i. (Ar. ḥaseb) Arapça “saymak, addetmek” anlamındaki kelime, dilimizde başına “ile” mânâsına gelen “bi” harf-i cerri alarak bi-hasebi… şeklinde klişeleşmiş söyleyişler yapar: “Bi-hasebi'l-imkân, bi-hasebi'l-iktizâ, bi-hasebi'l-me'mûriyye.”

Nesepler ne demek?

(ﻧﺴﺐ) i. (Ar. neseb) Soy, soy sop, atalar, dedeler silsilesi: Nesl ü nesebim bu ilde doğdu / Hem doğanımız bu ili gördü (Âşıkpaşazâde).

Nesep ne anlama gelir?

(ﻧﺴﺐ) i. (Ar. neseb) Soy, soy sop, atalar, dedeler silsilesi: Nesl ü nesebim bu ilde doğdu / Hem doğanımız bu ili gördü (Âşıkpaşazâde).

Nesep sahibi olmak ne demek?

Neseb bağı ne demek? Nesep kelimesi lügat manası ile alındıkta hısımlık, Dir şahısla usul ve füruu arasındaki feriyet bağı, bir şahsın mensup olduğu nesil ve soy mef humlarını ifade eder. Müelliflerin büyük bir kısmı nesebi "bir şahsı ana ve babasına bağla yan hukukî rabıta" şeklinde tarif ederler (1).

Mürvetli ne demek?

Mürvet isminin de birçok anlamı bulunmaktadır. Bu anlamlar; eli bol olan, yardımlaşmayı seven, vicdanlı insan olarak tanımlanmaktadır. Bu isme sahip olan kişiler çevre tarafından; açık yürekli, saygın, iyilik yapmayı seven, kalbi güzel olarak bilinirler.

Nesebi ne demek?

(ﻧﺴﺐ) i. (Ar. neseb) Soy, soy sop, atalar, dedeler silsilesi: Nesl ü nesebim bu ilde doğdu / Hem doğanımız bu ili gördü (Âşıkpaşazâde).

Nesep nedir dini?

Nesep dini anlamı nedir? Nesep kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de "soy" anlamında iki yerde geçmektedir: "Sudan (meniden) bir insan yaratıp onu nesep ve sıhriyete (kan ve evlilik bağından doğan yakınlığa) dönüştüren O'dur" (el-Furkān 25/54); "Allah ile cinler arasında bir nesep birliği uydurdular" (es-Sâffât 37/158).

Nesep ne demek hukuk?

Kısmen kan hısımlığına benzetilen bir aile hukuku sözleşmesiyle doğan hısımlıktır. Nesep kelime olarak bir kimsenin atalarına olan nispetini ifade eder ki bu manada nesep, hısımlıkla aynıdır. Ancak nesebin hukukî kavram olarak manası, bir kimsenin ana-babası ile arasındaki hukukî nispettir.

Neseb mi nesep mi?

NESEPNESEB (ﻧﺴﺐ) i. (Ar. neseb) Soy, soy sop, atalar, dedeler silsilesi: Nesl ü nesebim bu ilde doğdu / Hem doğanımız bu ili gördü (Âşıkpaşazâde). Nesebde pâyesi a'lâ hasebde bî-hemtâ / Keremde ana ne akran sehâda ne emsâl (Bâkî'den). V.

Nesep ilişkisi nedir?

Nesep kelime olarak bir kimsenin atalarına olan nispetini ifade eder ki bu manada nesep, hısımlıkla aynıdır. Ancak nesebin hukukî kavram olarak manası, bir kimsenin ana-babası ile arasındaki hukukî nispettir. Gerçek nesep kan bağına dayanır. Kan bağına dayanan nesebin “aile” ile çok sıkı bir ilişkisi bulunmaktadır.