Kıdem tazminatı davası açma süresi ne kadardır?

İçindekiler:

  1. Kıdem tazminatı davası açma süresi ne kadardır?
  2. Kaç yıl geriye dönük kıdem tazminatı alınır?
  3. Tazminat davalarında zaman aşımı kaç yıldır?
  4. Geriye dönük kıdem tazminatı ne olacak?

Kıdem tazminatı davası açma süresi ne kadardır?

Kıdem tazminatında zamanaşımının başlangıcı, iş akdinin feshedildiği tarihtir. Buna göre kıdem tazminatına uygulanacak zamanaşımı süresi, 25.10.2017 Tarihinden Önce Feshedilen İş Sözleşmelerinde 10 Yıl, 25.10.2017 Tarihinden Sonra Feshedilen İş Sözleşmelerinde 5 Yıl olarak değiştirilmiştir.

Kaç yıl geriye dönük kıdem tazminatı alınır?

Kıdem tazminatında ve yıllık izin ücretlerinde zaman aşımı süresi 2017 yılında değiştirildi. Daha önce 10 yıl olan zaman aşımı süresi 5 yıla indirildi. Ancak, 2017'den önce sona eren iş sözleşmeleriyle ilgili 10 yıllık zaman aşımı hükümleri kısmen belirli koşullarla devam ediyor.

Tazminat davalarında zaman aşımı kaç yıldır?

Maddi ve manevi tazminat davası boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi boşanma davasının kesinleşmesinden sonraki 1 yıl içinde de ayrı bir dava olarak açılabilir. Sözleşmenin ihlali nedeniyle açılacak tazminat davalarında genel zamanaşımı süresi, 10 yıldır (Borçlar Kanunu md. 146).

Geriye dönük kıdem tazminatı ne olacak?

Eski hakları kesinlikle kaybolmayacak. Bu durumda eski 10 yıllık çalışma karşılığındaki 10 X 2 bin TL=20 bin TL kıdem tazminatı ödenecek. Görüldüğü gibi eski döneme ait kıdem tazminatında bir hak kaybı olmuyor. Ayrıca yeni sistemde geçen 5 yıllık çalışması karşılığında ise bireysel hesabında biriken tutarı çekebilecek.