Hüsrev i Şirin hangi dönem?

İçindekiler:

  1. Hüsrev i Şirin hangi dönem?
  2. Hüsrev ü Şirin bilinen kaç yazması vardır?
  3. Hüsrev ü Şirin Şeyhi kaçıncı yüzyıl?
  4. Hüsrev ü Şîrîn kimin eseri Divan edebiyatı?
  5. Hüsrev ü Şîrîn kim çevirisi?
  6. Hüsrevü Şirin kime ait?

Hüsrev i Şirin hangi dönem?

Aruzun "mefâîlün mefâîlün feûlün" kalıbıyla yazılmış 6944 beyitlik bir eserdir. Şeyhî, II. Murad'a ithaf ettiği eserini onun tahta çıktığı sırada yazmaya başlamış, fakat tamamlayamadan vefat etmiştir. Şeyhî 832'den (1429) sonra öldüğüne göre Hüsrev ü Şîrîn'in 1421-1430 yılları arasında yazıldığı söylenebilir.

Hüsrev ü Şirin bilinen kaç yazması vardır?

Kutb'un Hüsrev ü Şirin'i Türk yazınında yazıldığı belirlenen 21 Hüsrev ü Şirin ya da Ferhat ü Şirin mesnevisinin ilki olup bu değerli yapıtın yazarı Kutb hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz.14. yüzyılda Kutb'un bu yapıtı Türkçeye çevirmesi önemli bir hadisedir.

Hüsrev ü Şirin Şeyhi kaçıncı yüzyıl?

Hüsrev ü Şirin ("Şîrîn ü Hüsrev", "Şîrîn ve Pervîz", "Ferhâd ve Şîrîn", "Ferhadnâme" olarak da bilinir), İran ve Türk edebiyatlarında mesnevilerde işlenen klasik bir aşk macerası. 6. yüzyıl Sasani hükümdarlarından II. Hüsrev'in hayatında dayanan bir öyküdür.

Hüsrev ü Şîrîn kimin eseri Divan edebiyatı?

Fahrî'nin Hüsrev ü Şirin'i Anadolu sahasında ilk Husrev u Şîrîn, Aydınoğulları Beyliği'nde yetişmiş şair Fahrî'nin eseridir. Şair, Aydınoğlu İsa Bey adına yazdığı bu eseri 1367 tarihinde tamamlamıştır. 4683 beyittir.

Hüsrev ü Şîrîn kim çevirisi?

Hüsrev ü Şîrîn (Ḫüsrev ü Şi̇̄ri̇̄n, HŞ), Altın Ordu şairi Kutb tarafından Altın Ordu hükümdarı Tını Beg Han ile eşi Melike Hatun adına yazılmış bir mesnevidir. Kutb, eserini aynı addaki Nizâmî'nin mesnevisinden tercüme etmiştir.

Hüsrevü Şirin kime ait?

Fahrî'nin Hüsrev ü Şirin'i Anadolu sahasında ilk Husrev u Şîrîn, Aydınoğulları Beyliği'nde yetişmiş şair Fahrî'nin eseridir. Şair, Aydınoğlu İsa Bey adına yazdığı bu eseri 1367 tarihinde tamamlamıştır. 4683 beyittir. Eser, Marburg Devlet Kütüphanesi'ndedir.