Vazospastik angina ne demek?

İçindekiler:

  1. Vazospastik angina ne demek?
  2. Unstabil angina ne demek?
  3. Prinzmetal angina ne demek?
  4. Stabil anjina pektoris nedir?
  5. Ergonovin testi nedir?
  6. Varyant anjina nedir tıp?
  7. Prinzmetal ne demek?
  8. Semptomatik angina pektoris nedir?
  9. Efor testinde çökme ne demek?
  10. Angina nedir ne demek?

Vazospastik angina ne demek?

Vazospastik angina (varyant angina, prinzmetal angina) sıklıkla istirahatte gelen ve nitratlara cevap veren göğüs ağrısı epizodları ve eşlik eden ST segment elevasyonu ile karakterize nadir bir klinik durumdur. Epikardiyal bir koroner arterin > geçici daralması ile angina ve iskemik EKG değişiklikleri oluşur.

Unstabil angina ne demek?

Anstabil angina pektoris, yeni başlayan istirahat ve düşük eforlarda olan angina pektoris ile daha önceden var olan stabil angina pektorisin sıklığı ve şiddetinin artmasıdır. Anstabil angina pektoriste plak yırtılması sonucu oluşan trombüs, iskemi ile ilişkili arterde ciddi darlığa neden olmaktadır.

Prinzmetal angina ne demek?

Prinzmetal angina (PA), kararlı ya da kararsız angina pektoris kadar sık görülmeyen, esas olarak vazospazmın sorumlu olduğu bir angina pektoris türüdür. Hastaların çoğunda retrosternal baskı ya da ezilme hissi şeklinde tanımlandıkları göğüs ağrısı yakınması mevcuttur.

Stabil anjina pektoris nedir?

"Angina pektoris" terimi miyokard iskemisine bağlı semptomları tanımlamak için kullanılmaktadır. Anginanın sıklığı, şiddeti ve süresinde önemli değişiklikler olmaksızın haftalarca aynı karakterde ortaya çıkması durumunda bu tablo "stabil angina = kararlı angina" olarak adlandırılır.

Ergonovin testi nedir?

Vazospastik angina tanısında en sensitif olan test, ergonovin stres testidir. Ergonovin maleat, hem alfa adrenerjik, hem de serotonerjik reseptörleri stimüle ederek vasküler düz kas üzerinde vazokonstriktör etki ile koroner spazm oluşturur.

Varyant anjina nedir tıp?

Varyant angina, istirahatte geçici göğüs ağrısı ve EKG'de ST segment elevasyonu ile karakterize bir angina tipidir. Anginal ataklar istirahatte, özellikle de sabah erken saatlerde ortaya çıkar. Hastaların efor kapasitesi iyidir ve angina eforla tetiklenmez.

Prinzmetal ne demek?

Prinzmetal (Varyant) angina, istirahatte geçici göğüs ağrısı ve EKG'de ST yükselmesi ile karakterize bir angina tipidir. Hastaların efor kapasitesi iyidir ve angina eforla tetiklenmez (1). Koroner arterlerde spazm olmaktadır ve bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Semptomatik angina pektoris nedir?

Angina pektoris göğüste bulunan iman tahtası kemiği dediğimiz yerin olduğu bölgeye ağrı hissi veren ve genelde insanlarda bu ağrının sol kola, iki kola birden ya da sırt veya karın bölgesine hissettirdiği sıkıntı oluşturan bir ağrıdır.

Efor testinde çökme ne demek?

Efor testinin normal olup olmadığının kararı, EKG'deki yatay ST çizgisine bakarak verilir. EKG zigzaglarının bu bölümünde başlangıca göre bir çökme varsa kalp kasını besleyen damarların daraldığına kanaat getirilir. Çökme ne kadar erken olursa, ne kadar şiddetli ve yaygınsa iş o kadar ciddi demektir.

Angina nedir ne demek?

Anjina pektoris (anjina olarak da bilinir), genellikle kalp kasındaki iskemi veya koroner arter spazmı nedeniyle oluşan göğüste ağrı, sıkışma ve baskı hissi. Anjinanın ana sebebi olan koroner arter hastalığı, kardiyak arterlerin ateroskleroza uğramasından kaynaklanır.