Rölativite yasası nedir?

İçindekiler:

  1. Rölativite yasası nedir?
  2. Albert Einstein a göre hangisi sabittir?
  3. Uzay zaman bükülmesi ne demek kısaca?
  4. Zaman bükülmesi mümkün mü?

Rölativite yasası nedir?

1905 yılında Albert Einstein fizik yasalarının tüm ivmelenmeyen (duran veya sabit hızla ilerleyen) gözlemciler için aynı olacağını ve ışığın boşluktaki hızının gözlemcinin hareketinden bağımsız olduğunu ortaya koydu. Bu özel görelilik kuramıydı.

Albert Einstein a göre hangisi sabittir?

Albert Einstein'ın orijinal çalışmalarında teori, iki varsayıma dayanmaktadır: Fizik yasaları, tüm atalet referans çerçevelerinde (yani ivmesiz referans çerçevelerinde) değişmezdir (yani aynıdır). Işık kaynağının veya gözlemcinin hareketinden bağımsız olarak vakumdaki ışığın hızı, tüm gözlemciler için aynıdır.

Uzay zaman bükülmesi ne demek kısaca?

Işığın yolu uzadığı zaman, bükülen uzayda zamanın akışı da yavaşlar (lokal olarak). Işık aynı zamanda neden-sonuç ilişkisinin, özünde fizik kuvvetlerinin uzayda yayılmasının; yani nedenselliğin hızı olduğu için zamanın akışı yavaşlar. Dolayısıyla kütle uzay-zamanı büküyor diyoruz.

Zaman bükülmesi mümkün mü?

Zamanın bükülmesi denince akla ilk gelen şeyler bunlar değil. İnsanların aklında genelde bilim kurgu filmlerindeki makineler geliyor. Teorik olarak zaman yolculuğu mümkün ama pratikte pek de mümkün değil. Bu teorilerden ilki, uzay zamanda boşluklar olarak görülebilecek solucan deliklerini kullanmak.