Emlak vergisi bedeli nasıl hesaplanır?

İçindekiler:

  1. Emlak vergisi bedeli nasıl hesaplanır?
  2. Emlak vergisini nasıl ödeyeceğim?
  3. Emlak vergisi metrekareye göre değişir mi?
  4. Emlak vergisinde vergiye konu emlakın vergi değeri kaç yılda belirlenir?

Emlak vergisi bedeli nasıl hesaplanır?

İlgili yıl içerisinde gayrimenkulün asgari rayiç değerleri üzerinden bu oranlar kullanılarak o yıl için ödenecek tutar hesaplanmaktadır. Örnek olarak rayiç değeri 100.000 TL olan büyükşehir sınırlarındaki bir konut için ödenecek tutar, 100.000x2/10 TL olarak hesaplanacaktır.

Emlak vergisini nasıl ödeyeceğim?

E-devlet sistemi üzerinden giriş yaparak emlak vergisi ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Emlak vergisi ödemesini e-Devlet üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu) linkine tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz. Bazı bankalar üzerinden de emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor.

Emlak vergisi metrekareye göre değişir mi?

Emlak vergisi konutun metrekaresine ve yerine göre belirlenen bir vergi türüdür. Hatta ilgili meskenin büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde olup olmaması da vergi oranlarını değiştirir.

Emlak vergisinde vergiye konu emlakın vergi değeri kaç yılda belirlenir?

Emlak Vergisi Kanunu'nun 9.maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde bina, 19. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde de arazi (arsa) vergisi mükellefiyetinin, dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi takip eden bütçe yılından itibaren başlayacağı hükme bağlanmıştır.