Gelir vergisi tarifesi nelerdir?

İçindekiler:

  1. Gelir vergisi tarifesi nelerdir?
  2. Gelir Vergisi Kanunu bakımından zarar nedir?
  3. Gelir Vergisi Kanununa göre ücret nedir?
  4. Geçmiş yıl zararları beyannamede nerede gösterilir?
  5. Geçmiş yil zararlari KAÇ YIL?

Gelir vergisi tarifesi nelerdir?

MiktarVergi Oranı
24.000 TL'ye kadar
53.000 TL'nin 24.000 TL'si için 3.600 TL, fazlası
130.000 TL'nin 53.000 TL'si için 9.400 TL, (ücret gelirlerinde 190.000 TL'nin 53.000 TL'si için 9.400 TL), fazlası'
2 satır daha

Gelir Vergisi Kanunu bakımından zarar nedir?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 88'inci maddesine göre, gelirin toplanmasında gelir kaynaklarının bir kısmından hasıl olan zararlar diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilmektedir. Yapılan bu mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, beş yılı geçmemek kaydıyla müteakip yılların gelirinden indiri lebilmektedir.

Gelir Vergisi Kanununa göre ücret nedir?

Gelir Vergisi Kanunu Madde 61'e göre ücret, “işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir” şeklinde tanımlanmakta olup kanunun 103. maddesinde belirtilen tarife dâhilinde gelir vergisine tabidir.

Geçmiş yıl zararları beyannamede nerede gösterilir?

Beyannamenin 4 no.lu tablosu geçmiş yıl zararlarının yazılması gereken tablodur. Bu tabloda yer alan zararların, zarar olsa dahi indirilecek istisna ve indirimler yapıldıktan sonra kalan tutarla sınırlı olarak, mahsuba konu edilmesi gerekir.

Geçmiş yil zararlari KAÇ YIL?

Geçmişte birden fazla yılın zararlı olması halinde, zarar mahsubuna en eski yıldan başlanır. Aksi halde 5 yıllık sürenin kullanımı mümkün olmayabilir. Buradaki beş yıllık sürenin hesabında, zararın oluştuğu yıl nazara alınmayacak, izleyen beş yıl hesaplamaya dâhil edilecektir. Zarar mahsubu, bir seçimlik hak değildir.