Sümmaninin torunu olan aşıklar kimdir?

İçindekiler:

  1. Sümmaninin torunu olan aşıklar kimdir?
  2. Aşık Sümmani Alevi mi?
  3. Sümmani hangi bölgede yaşamıştır?
  4. Aşık Nusret Toruni nereli?
  5. Sümmani ile Gülperi kimin?
  6. Aşık Summani kimdir nerelidir?
  7. Sümmani ile Gülperi nerede geçer?
  8. Aşık Sümmani nerede doğdu?
  9. Gülperi kimin eseri?
  10. Aşık Summani nereli?
  11. Aşık Sümmani hangi dönem?

Sümmaninin torunu olan aşıklar kimdir?

Sümmânî'in torunları Hüseyin Sümmanoğlu ve Nusret Torunî, Bardız'lı Âşık Nihanî, Mevlüt İhsani, Erol Ergani, Fuat Çerkezoğlu, İhsan Yavuzer vs. bu geleneği sürdüren âşıklardandır.

Aşık Sümmani Alevi mi?

Burada şunu da okuyucularımızın dikkatine sunalım ki, bazı alevî web sitelerinde Sümmânî'nin alevî olduğu yönünde ifadeler yer almaktadır. Bu kesinlikle doğru değildir. Sümmânî'nin Alevilikle uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur.

Sümmani hangi bölgede yaşamıştır?

1860 (bazı kaynaklara göre 1862) yılında Erzurum ilinin Narman ilçesinin Samikale köyünde doğmuştur. Fakir bir ailenin çocuğu olan Sümmanî, hayatını çiftçilik ve çobanlık yaparak sürdürmüştür. Şiirleri hem sözlü hem de yazılı (cönkler) kaynaklarda yer almaktadır.

Aşık Nusret Toruni nereli?

(1945-2003); Nüsret Sümmanioğlu, 1945 yılında Erzurum'un Narman ilçesinin Samikale köyünde dünyaya geldi. Babası Sümmani'nin ortanca oğlu olan ve hikâye ustalığıyla da bilinen Fahri Çavuştur.

Sümmani ile Gülperi kimin?

Sümmani ile Gülperi, bir halk hikâyesi. Narmanlı Sümmani, hikâyenin kahramanıdır. Hikâyeye göre, şair gençliğinde çobanlık yaparken düşünde üç derviş görür ve bu dervişler, kendisine Çinmaçin'de yaşayan Abbas Han kızı Gülperi'yi gösterir ve şaire aşk badesi içirirler.

Aşık Summani kimdir nerelidir?

Narmanlı Sümmani veya Aşık Sümmani (1861; Samikale, Narman, Erzurum - ; Samikale, Narman, Erzurum), Türk aşık asıl adı Hüseyin. ... Çobanlık yapmıştır, Koşmaları ve hayali sevgilisi Gülperi'yi bulmak için yaşadığı maceraları anlattığı Sümmani ile Gülperi hikâyesiyle ünlüdür.

Sümmani ile Gülperi nerede geçer?

Narmanlı Sümmani, hikâyenin kahramanıdır. Hikâyeye göre, şair gençliğinde çobanlık yaparken düşünde üç derviş görür ve bu dervişler, kendisine Çinmaçin'de yaşayan Abbas Han kızı Gülperi'yi gösterir ve şaire aşk badesi içirirler.

Aşık Sümmani nerede doğdu?

Samikale, Türkiye Sümmânî/Doğum yeri

Gülperi kimin eseri?

Sümmanî'nin edebî kişiliği açısından şunlar söylenebilir: Sümmanî, Türk edebiyatındaki en önemli badeli âşıklardan biridir. 19. yüzyılda Erzurum'da doğmuştur. Sümmanî'nin bade rüyasında gördüğü ve âşık olduğu Gülperi adlı güzel, Türk edebiyatındaki hayali sevgili motifinin en güzel örneklerinden biridir.

Aşık Summani nereli?

Samikale, Türkiye Sümmânî/Doğum yeri

Aşık Sümmani hangi dönem?

Sümmanî'nin yaşadığı dönemde Doğu Anadolu Bölgesi, Türk halk şiirinin en canlı ve verimli ürünlerinin verildiği yöre olarak dikkat çekmiştir. Sümmanî, 19. yüzyılın ikinci yarısında yaşayan Âşık Şenlik ve Zülalî gibi büyük ustaların çağdaşıdır.