Organ bağışı nedir tanımı?

İçindekiler:

  1. Organ bağışı nedir tanımı?
  2. Organ bağışı neleri kapsar?
  3. Hepatit B li organ bağışı yapabilir mi?
  4. Hangi organ nakli caiz değildir?
  5. Sağlıklı her insan organ bağışı yapabilir mi?

Organ bağışı nedir tanımı?

Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere vasiyet etmesidir.

Organ bağışı neleri kapsar?

On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte, ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir.

Hepatit B li organ bağışı yapabilir mi?

8. Hepatit B ve C hastaları verici olabilirler mi? Hayır. Hepatit C hastaları verici olamaz. Hepatit B hastaları ise verici olabilir; ancak vericinin aktif virüs taşımaması ve alıcının da Hepatit B'ye karşı aşılanıp korunur durumda olması gereklidir.

Hangi organ nakli caiz değildir?

Ölmüş kişilerden organ nakli yapılmasında dinen bir sakınca olmadığı gibi; canlı donörlerin kendi hayatları için bir tehlike teşkil etmemesi durumunda, organ bağışında bulunmasında ve onların bağışıyla yapılacak karaciğer, böbrek ve doku nakillerinde de İslami açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.

Sağlıklı her insan organ bağışı yapabilir mi?

2238 sayılı “Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun” uyarınca, 18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir.