Sultanı Yegah şiiri ne anlatıyor?

İçindekiler:

  1. Sultanı Yegah şiiri ne anlatıyor?
  2. Sultanı Yegah şarkısı neden yasaklandı?
  3. Sultan I Yegah anlamı nedir?
  4. Sultanı Yegah Makamı Nedir?
  5. Yegâh ne anlama gelir?
  6. Sultanı Yegah ne zaman çıktı?
  7. Kürdili Hicazkar kim buldu?
  8. Kürdili Hicazkar makamını kim buldu?

Sultanı Yegah şiiri ne anlatıyor?

Attilâ İlhan; şiirinde ''sultan-ı yegâh'' makamını, gece vakti saltanat sahibi bir varlık olarak ifade ederken onun vasıtasıyla duygu değişimlerini dizelerine yansıtır. Duygular; umutsuzluk, geçmişe tutsaklık, aydınlık, karanlık, yalnızlık ve ölüm çerçevesinde belirir.

Sultanı Yegah şarkısı neden yasaklandı?

Nur Yoldaş'ın seslendirdiği Sultan-ı Yegâh şarkısı, en popüler döneminde TRT tarafından yasaklandı. Gerekçe, şarkınınSultan-ı” değil “Sultan-i” olarak söylenmesi gerekliliğiydi. ... Şarkı mecburen tekrar yayımlanmaya başlandı. 70'lerde bunun gibi çok sansür hikâyesi olurdu.

Sultan I Yegah anlamı nedir?

Atilla İlhan'ın Sultan-ı Yegâh demesinin sebebi, “Tekliğin Sultanlığı” anlamını taşıması o ifadenin. Darbeyi eleştirmek üzere yazmış ya, tek olanın sultanlığını. Yegâh biliyorsunuz tek demek, diktatörlük anlamında kullanmış yani. Tekliğin sultanlığının saltanatı başlar ay doğarken.

Sultanı Yegah Makamı Nedir?

aslen sultaniyegah olarak bileşik yazılan, klasik türk musikîsinde bir şed makamdır; yani buselik'in yegâh [re] perdesindeki şeddidir.. göz kararı kıvamı yegâh [re], güçlüsü dügâh [la], malzemesi ise si'dir [si küçük mücennep bemolü-kürdi]. hoyda bre. bu makamın icrasında hümayun geçkisi yapmak âdettendir.

Yegâh ne anlama gelir?

açıklayalım: i) portenin en alt çizgisinin altında yeralan pes re notasının türk müziğindeki adı, ya da neyin (aşiran hariç) tüm perdeleri açıkken çıkan ilk dem sesi, nevânın bir oktav pesi. etimolojik olarak incelendiğinde farsça, yek yani bir ve gâh yani yer birleşimiyle yegâh birinci yer anlamına gelmektedir. ...

Sultanı Yegah ne zaman çıktı?

Aralık 1981'de Öncü Plak tarafından yayınlanan farklı makamlarda bestelenmiş ve çok sesli Batı müziği ile Türk müziğinin sentezini yapan on şarkının yer aldığı "Sultan-ı Yegâh" albümü 1982 yılına damgasını vurarak büyük başarı elde etmiştir.

Kürdili Hicazkar kim buldu?

Kürdilihicazkâr, 1850'li yıllarda Hacı Ârif Bey tarafından kuruldu ve onun devrinden günümüze kadar şarkı formunda çok kullanılan makamların başında geldi. Makam, Kürdî makamının bir tam ses peste rast (sol) perdesine aktarılmış şeklidir.

Kürdili Hicazkar makamını kim buldu?

Kürdili hicazkar makamı yakıcı başka bir deyimle insanın gönlünü yangın yerine çeviren bir makamdır. Bir yazar,“Kürdili Hicazkar Makamının tarzı çok çekicidir ve her nağmesi ruhlar için bir köşktür” demiştir. Eski adı Hicazkar-ı Kürdi olan u makam 19. Yüzyıl Bestekarlarından Hacı Arif Bey tarafından oluşturulmuştur.