Domateslere hastalık gelmemesi için ne yapmalı?

İçindekiler:

  1. Domateslere hastalık gelmemesi için ne yapmalı?
  2. Domates yetiştiriciliğinde görülen hastalıklar nelerdir?
  3. Domateste Mildiyö hastalığı Nedir?
  4. Domatesi neden pas vurur?
  5. Mildiyösü nedir?
  6. Pseudomonas Syringae PV Tomato nedir?
  7. Soğan mildiyösü nedir?
  8. Mildiyö hastalığı neden olur?
  9. Pseudomonas Syringae PV Lachrymans ın neden olduğu hastalık?
  10. Pseudomonas Syringae neden olduğu hastalık?

Domateslere hastalık gelmemesi için ne yapmalı?

Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.

Domates yetiştiriciliğinde görülen hastalıklar nelerdir?

  • FİDELİKTE KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ (ÇÖKERTEN) (Fusarium, Rhizoctonia,Phytophthora, Pythium, Alternaria, Sclerotinia spp.) ...
  • DOMATES MİLDİYÖSÜ (Phytophthora infestans (Mont.) ...
  • DOMATES VE PATLICANDA ERKEN YAPRAK YANIKLIĞI (Alternaria solani Ell. and Mart.) ...
  • DOMATESTE BAKTERİYEL BENEK (Pseudomonas syringae pv.
Daha fazla öğe...

Domateste Mildiyö hastalığı Nedir?

Rutubetli havalarda yaprağın altına bakıldığında grimsi renkte, ince tüylü bir misel tabakası meydana geldiği görülür. Meyvede ise sapa bağlı kısma yakın küçük, gri kahverenginde lekeler meydana gelir. Bu lekeler süratle büyüyerek kesin hudutları belli olmayan kahverengi benekli çürüklük halini alır.

Domatesi neden pas vurur?

Zarar, akarların bitki hücresi içeriğini emmesi sonucunda oluşur. Etkilenen yapraklar hafifçe kıvrılır ve altlarında gümüşi bir parıltı ortaya çıkar. Yapraklar daha sonra kahverengi bir renk alır ve kırılganlaşır. İleri seviyede etkilenen domates yaprakları ve gövdeleri trikomlarını (yaprak tüyleri) kaybeder.

Mildiyösü nedir?

Mildiyö, Peronospora farinosa türünün neden olduğu bitki hastalığı. Yaprakların alt kısmında gri mantar yapısının oluşması. Hastalığa yakalanmış yapraklar aşağıya doğru kıvrılır, kalınlaşır ve yaprakların ön yüzünde renk değişimi olur. Hastalığa yakalanan yaprakların gelişmesi durur.

Pseudomonas Syringae PV Tomato nedir?

Pseudomonas syringae pv. tomato 0.7-1.2x1.5-2.0 μm boyutlarında, Gram-negatif, 1-3 polar kamçılı, aerobik karakterli bir bakteridir. Optimum gelişme sıcaklığı 20- 25°C, maksimum ise 33°C'dir. fideye bulaşmayla da başlayabilir.

Soğan mildiyösü nedir?

''Mildiyö Hastalığı'' başta soğan olmak üzere sarımsakta da görülmekte olup, ilk belirtileri soğan yapraklarının dip ve orta kısımlarındaki klorotik çukurlaşmalardır. Hastalık ne kadar erken görülür ve yayılırsa ürün kaybı da o nispette büyük olur.

Mildiyö hastalığı neden olur?

Hastalık etmeni fungus kışı çürümüş bitki artıklarında ve enfekteli patates yumrularında geçiriyor. Yaşamak için canlı konukçuya ihtiyaç duyan etmen, ilkbaharda havaların ısınması ile gelişerek; rüzgâr, sulama suyu, yağmur ve tarım aletleri ile bitkiden bitkiye taşınıp yayılıyor.

Pseudomonas Syringae PV Lachrymans ın neden olduğu hastalık?

KÖŞELİ YAPRAK LEKESİ (Pseudomonas syringae pv. lachrymans) Kabakgillerde tüm dünyada görülen bir hastalıktır. Ülkemizde hıyarlarda yaygındır. Belirtileri: Hıyarda belirtiler yaprak, çiçek ve meyvede gözükmektedir.

Pseudomonas Syringae neden olduğu hastalık?

Bakteri yaprak lekesi, Pseudomonas syringae türünün neden olduğu bitki hastalığı. İlk önce yaprak kenarlarında ve yaprak ayasında düzensiz şekilde ve büyüklükte kahverengi-siyah lekeler oluşur. Lekeler üzerinde ölü dokunun ortasında çatlaklar meydana gelir. Kurak ve sıcak şartlarda lekeler giderek büyür.