Melanom riski kimlerde yüksektir?

İçindekiler:

  1. Melanom riski kimlerde yüksektir?
  2. Melanom genetik mi?
  3. Displastik nevüs kanser midir?
  4. Lentigo malign melanom nedir?
  5. Melanom riski yüksek olanlar kimlerdir?

Melanom riski kimlerde yüksektir?

Açık tenli, sarı veya kızıl saçlı, mavi gözlü ve çilli kişilerde melanom gelişme riski daha yüksektir. Bu risk, cildi bronzlaşmak yerine yanma eğilimi olan kişiler için de daha yüksektir. Aile öyküsü önemlidir, melanomlu kişilerin yaklaşık %10'unun aile öyküsü vardır.

Melanom genetik mi?

Malign melanom %10 oranında ailesel geçiş gösterdiği için bu hastalığın gelişmesinde genetik yatkınlık oldukça önemlidir. Tüm bunlara ek olarak cilt tipi, ciltte ben varlığı, ultraviyole ışınları gibi çeşitli etmenlerin de melanom gelişme riskini artırdığı söylenebilir.

Displastik nevüs kanser midir?

Displastik benler görünüm olarak sıradan benlerden farklı olduğundan melanom şüphesi uyandırabilirler. Her ne kadar bazı görünüm özellikleri melanoma benzese de bu benler iyi huyludur. Diğer benler gibi hayat boyu aynı kalabilir veya değişim gösterip melanoma dönüşebilirler.

Lentigo malign melanom nedir?

Lentigo maligna, melanoma in situnun bir türüdür. Yüz veya vücudun üst kısmı gibi çok fazla güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde ortaya çıkan yavaş büyüyen bir lezyondur. Lentigo maligna yavaş büyür ve gelişmesi yıllar alabilir. In situ melanomaya benzer şekilde, lentigo maligna sadece cildin en üst tabakasındadır.

Melanom riski yüksek olanlar kimlerdir?

Melanom cilt kanseri risk faktörleri nelerdir?
  • Açık ten rengi. ...
  • Güneş yanığı geçmişi. ...
  • Aşırı UV ışın maruziyeti. ...
  • Ekvatora yakın veya yüksek irtifada yaşam. ...
  • Çok sayıda veya sıradışı benlere sahip olmak. ...
  • Ailede melanoma hikayesi bulunması. ...
  • Zayıflamış bağışıklık sistemi.