Gümüşhane Eskiden hangi ile bağlıydı?

İçindekiler:

  1. Gümüşhane Eskiden hangi ile bağlıydı?
  2. Gümüşhane denince akla ne gelir?
  3. Gümüşhane Türk mü?
  4. Gümüşhanenin ismi nereden gelir?
  5. Gümüshaneliler Laz mi?
  6. Gümüşhane Torul Laz mı?

Gümüşhane Eskiden hangi ile bağlıydı?

Osmanlı hakimiyetinin ilk zamanlarında Erzurum Eyaletine bağlı iken sonraları Trabzon'a bağlanan Gümüşhane sancağı ve 491 sayılı kanunun 89.maddesinde "Vilayet" başlığı altındaki kanunla 1925 yılında il olmuştur.

Gümüşhane denince akla ne gelir?

Gümüşhane denilince akla ilk gelen ürünlerden olan pestil ve köme, yıllık 5 bin tonluk üretimle Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. ... Ticari üretimin yanı sıra halen kentteki bazı mahallerlerde vatandaşlar, dut hasadının ardından evlerinde geleneksel yöntemlerle pestil-köme üretiyor.

Gümüşhane Türk mü?

Gümüşhane il merkezi dahil bütün ilçelerde Türk nüfusun çoğunlukta olduğu bir ildir. Türk nüfusuna sadece çoğunluk demek doğru olmaz. Türk olmayan nüfus çok azdır demek daha doğru olur. Gümüşhane bilinenin aksine fazlaca Alevi yerleşimine sahiptir.

Gümüşhanenin ismi nereden gelir?

Yöresinde bilinen ilk kent adı olan Gümüşhane'nin antik çağdaki adı Argiropolis iken, bu adın eski Yunanca'da 'gümüş' anlamına gelen 'Argis'ten kaynaklandığı sanılıyor. 1461'de Osmanlıların eline geçen ve 'Canca' diye anılan yöreye 1534'te, madenlerinin zenginliğinden dolayı 'Gümüşhane' adı verildiği kaydedildi.

Gümüshaneliler Laz mi?

Gümüşhane'de Laz yerleşimi yoktur. Lazca konuşan Gümüşhane'li de bulunmamaktadır. Gümüşhane'de Badıllı Aşiretinden Türkmenlerin kurduğu çok sayıda köy mevcuttur.

Gümüşhane Torul Laz mı?

Türk Milliyetçiliğinin ve Türk Edebiyatının en önemli isimlerinin başında gelen Hüseyin Nihal Atsız'ın baba tarafı Torul'ludur. Gümüşhane ilimiz Karadeniz bölgesinde yer aldığı için acaba Laz varmı gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Gümüşhane'de Laz yerleşimi yoktur. Lazca konuşan Gümüşhane'li de bulunmamaktadır.