Memurlar sendikaya üye olmak zorunda mı?

İçindekiler:

  1. Memurlar sendikaya üye olmak zorunda mı?
  2. Sendikadan ayrılmak için ne yapmalı?
  3. Bir işçi sendikaya üyelik başvurusunu nasıl yapar ve sendika üyeliğini ne zaman kazanmış olur?
  4. Öğretmen bir sendikaya üye olmak zorunda mı?
  5. Hangi kamu görevlileri sendikaya üye olamaz?

Memurlar sendikaya üye olmak zorunda mı?

Göreve başlayacak olan sözleşmeli öğretmenler, sendikaya üye olmak zorunda mıdır? 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre çalışan sözleşmelilerin sendika üyesi olabilmesi mümkün olup, ancak personelin bir sendikaya üye olmaya zorlanması Anayasa'ya göre suçtur.

Sendikadan ayrılmak için ne yapmalı?

Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır.

Bir işçi sendikaya üyelik başvurusunu nasıl yapar ve sendika üyeliğini ne zaman kazanmış olur?

Üyelik bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır. (2) Üyelik, yetkili organın e-Devlet kapısı üzerinden otuz gün içerisinde başvuruyu kabulü ile kazanılır. Üyeliğin başlangıç tarihi, yetkili organ tarafından üyelik başvurusunun e-Devlet kapısı üzerinden kabul edildiği tarihtir.

Öğretmen bir sendikaya üye olmak zorunda mı?

Tüm bu açıklamaları göz önüne alarak sözleşmeli öğretmenler eğitim ve bilim işkolundaki bir sendikaya üye olabilirler. Fakat üye olma zorunlulukları yoktur. Zorla ya da amirlerin dayatma ile üye yapmaları, görevlerini kullanarak üye formu imzalatmaları etik olmadığı gibi kanunen suçtur.

Hangi kamu görevlileri sendikaya üye olamaz?

l) Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler, Üye olamazlar ve sendika kuramazlar" hükmü yer almaktadır.