Bitkilerde külleme neden olur?

İçindekiler:

  1. Bitkilerde külleme neden olur?
  2. Bitkilerde hastalığa neden olan canlı hastalık etmenleri?
  3. Kültür bitkilerinde kayıplara neden olan etmenler?
  4. Bitki külleme nedir?
  5. Abiyotik hastalık etmenleri nelerdir?
  6. Pas bitkiye zarar verir mi?
  7. Inokulum kaynakları nedir?

Bitkilerde külleme neden olur?

Bitkilerde külleme hastalığı neden olur? Külleme hastalığı kuraklıktan, havasızlıktan, düşük güneş teması veya nemden dolayı artabiliyor. Rüzgarla, çiftçilerin kıyafetlerindeki bulaşık mantarla, yağmurla bulaşabilen haftalık, mantarların uygun ortamı bularak ekinlere tutunması sonucu başlıyor.

Bitkilerde hastalığa neden olan canlı hastalık etmenleri?

Funguslar, bakteriler ve viruslar bitkilerde hastalık meydana getiren canlı etmenlerdir. Bunlar bitkiler ve hayvanlardan farklı olarak Protista adı altında ayrı bir alem olarak ele alınmışlardır.

Kültür bitkilerinde kayıplara neden olan etmenler?

Kültür bitkilerini etkileyen hastalık etmenleri olan fungus, bakteri, fitoplazma, virüs ve viroidler nedeniyle önemli ekonomik kayıplar meydana gelmektedir. Bu hastalık etmenleri farklı yaşam döngülerine sahip olup bitkilerdefarklı şekillerde zarara neden olmaktadır.

Bitki külleme nedir?

Erysiphe betae türünün neden olduğu bitki hastalığı. Yaprak üzerinde yıldız şeklinde gri mantar miseli hastalığın ilk belirtileridir. Öncelikle yaprakların ön yüzünde gri-beyaz veya beyaz unumsu mantar tabakası oluşur.

Abiyotik hastalık etmenleri nelerdir?

Bu faktörler; sıcaklık, nem, ışık, hava, toprak yapısı, gıda maddeleri, toprak pH'sı vs.'dır.

Pas bitkiye zarar verir mi?

Pas hastalığı, ekim bitkileri için çok tehlikeli bir hastalıktır, özellikle ılıman ülkelerde tahıllara çok zarar verir. Bu bitki hastalığıyla, kimyasal savaş çoğunkukla kesin bir sonuç verememektedir; ama genetik biliminin gelişmesi sayesinde bu hastalıklara dayanıklı türler elde edilebilmiştir.

Inokulum kaynakları nedir?

Genellikle funguslarda eşeyli sporlar primer inokulum kaynağı eşeysiz sporlar ise sekonder inokulum kaynağını oluştururlar. rüzgar, su, böcekler, insan veya hayvanlar tarafından taşınabilir. inokulum vejatatif formda ise hemen hastalığı başlatabilir.