Zekâ geni var mi?

İçindekiler:

  1. Zekâ geni var mi?
  2. Genetik mirasımız ile zeka düzeyimiz arasında bir ilişki var mıdır?
  3. Davranışlarımız kalıtım yoluyla aktarılmakta mıdır?
  4. Gelişimde kalıtım mı çevre mi?
  5. IQ ne belirler?
  6. Akıl mı doğuştan zekâ mı?

Zekâ geni var mi?

Sonuç olarak zeka geni diye bir şey yok, insanın zeka seviyesini etkileyebilecek onlarca etken var. Bunu ne X kromozomuna ne annenize bağlayabiliriz. Hatta bunu sadece genlere bile bağlayamayız.

Genetik mirasımız ile zeka düzeyimiz arasında bir ilişki var mıdır?

Zekâ düzeyinin yüzde 50 oranında genetik olduğu kanıtlandı. Şimdi araştırmacılar genlerle oynanarak "üstün zekâlar ortaya çıkar " sorusunu araştırıyor. İskoçya'da 3 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre insanların zekâsının yüzde 50'si genetik yapıdan kaynaklanıyor.

Davranışlarımız kalıtım yoluyla aktarılmakta mıdır?

İkizler arasındaki bu tür farklılıklar, kişilik ve zeka seviyesini belirlemede en az genler kadar rol oynayabiliyor. Sonuç olarak kişilik ile davranış arasında önemli bir fark bulunuyor. Kişilik, genetik bir miras olabilir ancak insan davranışı hiçbir zaman genetik bir miras olmuyor.

Gelişimde kalıtım mı çevre mi?

Gelişimde Kalıtımsal Etkiler. Günümüzde bireyin özelliklerinde ve davranış farklılıklarında kalıtım ve çevresel faktörlerin etkisinin olduğu kabul edilmektedir. “Ebeveynlerden çocuğa biyolojik özellik aktarımı” (Gerrig ve Zimbardo, 2014) olarak tanımlanan kalıtım, çevre ile birlikte gelişime yön verir.

IQ ne belirler?

Bilişsel zeka – IQ Açılımı “Intelligence Quotient” olan IQ, bir çeşit zeka ölçütüdür. Hafıza, mantık, sayısal bilgiler gibi çeşitli alanlarda zeka testleri sonucunda elde edilen rakamsal veriler IQ seviyemizi belirler. IQ, beynin mantıklı, gerçekçi ve sistematik olan sol lobuyla ilişkilendirilir.

Akıl mı doğuştan zekâ mı?

Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.