Kadın imam nikahını bozabilir mi?

İçindekiler:

  1. Kadın imam nikahını bozabilir mi?
  2. Evlilikte nikah hangi hallerde düşer?
  3. Koca ölünce nikah düşer mi?
  4. Dinen kadın kocasından boşanabilir mi?
  5. Dinen eşlerin ayrı yatması günah mıdır?
  6. Talak hangi durumlarda düşer?

Kadın imam nikahını bozabilir mi?

“İsmet hakkı”, kadına kocayı boşama yetkisi veren bir uygulamadır. Evlilikte dini nikâhın mevcut olduğu eski devirlerde boşama hakkı genellikle kocaya aitti. ... Neticede, boşanmada ipler erkeğin elinde idi ama bazı durumlarda kadının da kocasını boşamasına izin verilir ve buna “ismet hakkı” denirdi.

Evlilikte nikah hangi hallerde düşer?

Nikah, erkeğin eşine "boş ol" kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer.

Koca ölünce nikah düşer mi?

Peygamberimiz de bir eşine, “Sen ölürsen ben seni yıkar kefenlerim” demiştir. Bütün bunlar eşlerin birbirinin cenazesini yıkayacağını gösterir. Ölümle nikâhın düşmesi ise kesin bir delilden yoksundur. ... İşte o zaman eski eşiyle nikâh bağı tamamen kesilmiş olur.

Dinen kadın kocasından boşanabilir mi?

Yani talakın devri teklifinin önce kadın tarafından yapılıp erkeğin daha sonra kabul etmesi gerekir. Bu şekliyle boşama yetkisini alan kadın dilediği zaman boşanabilir (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 423 vd. ;İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IV, 551, 552, 573). Tefvîz-i talâk, evlilik devam ederken de olabilir.

Dinen eşlerin ayrı yatması günah mıdır?

Diyanet, karı-kocanın aynı evde ama farklı odalarda yatmalarının da caiz olmadığını açıkladı. Diyanet'in, 2016 Takvimi'ndeki fetvasına göre, ayrı odalarda kalan karı-koca arasında, hem sevgi zedeleniyor hem de “cinsel ihtiyaçlar” yerine getirilemiyor.

Talak hangi durumlarda düşer?

Evlilik sözleşmesi esnasında erkek kadına boşama yetkisini verirse bu durum tefviz-i talâk olur. ... Nikah, erkeğin eşine "boş ol" kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer.