Gemilerde balast suyu nedir?

İçindekiler:

  1. Gemilerde balast suyu nedir?
  2. Kirli balast suyu nedir?
  3. Gemiler neden balast alır?
  4. Gemilerde balast sistemi nasıl çalışır?
  5. Gemide balast tankı nedir?
  6. Sintine suyu ne demek?
  7. Sintine suları nedir?
  8. Gemi atıkları nelerdir?
  9. Balast tankları ne işe yarar?
  10. Sintine suyu ne işe yarar?
  11. Sintine kaç milde boşaltılır?
  12. SLOP atık ne demek?
  13. Gemi slop nedir?
  14. Gemi Sewage nedir?
  15. Balast tankı nedir?
  16. Geminin dengesini sağlayan tank sistemi nedir?
  17. Teknede Miço ne demek?
  18. Çöp Kayıt Defteri kaç bölümden oluşur?
  19. Marpol Ek 4 nedir?
  20. Sewage sistemi nedir?

Gemilerde balast suyu nedir?

Balast suyu nedir? Balast suyu; gemilerin dengelerini sağlamak için sadece bu amaçla ayrılmış tanklarına aldıkları temiz deniz suyudur ve taşıma kapasitesinin ortalama olarak yaklaşık yüzde 30‐35'ini oluşturur.

Kirli balast suyu nedir?

Kirli Balast: Gemiden suya bırakıldığında; su üstünde veya bitişik sahil hattında petrol, petrol türevi veya yağ izlerinin görülmesine neden olan veya su üstünde ya da su altında renk değişikliği oluşturan veya askıda katı madde/emülsiyon halinde maddelerin birikmesine yol açan balast suyudur.

Gemiler neden balast alır?

Sefer esnasında gemide su ve yakıt tüketimi olmaktadır. Gemi dengesini korumak amacıyla zaman zaman gemiye balast alımı yapılmaktadır. ... Bazı durumlarda geminin her ambarına yük alınmayabilir. Ağır deniz koşullarında geminin dengesini korumak için gemide belirlenmiş olan balast ambarına da balast alınabilir.

Gemilerde balast sistemi nasıl çalışır?

Sistem operasyonel maliyeti minimumda tutacak, deniz suyunu kimyasal madde ile işlemeyecek, oturma alanı minimumda olacak bir teknolojiye sahip. Sistem şu şekilde çalışıyor: Balast suyu tanka alınırken önce filtre, sonra AOT ünitelerinden geçirilerek tanka alınıyor. Böylece su, tanka temizlenmiş olarak giriyor.

Gemide balast tankı nedir?

Balast suyu, gemilerin birçoğunda özellikle yüklü olmadıkları durumlarda; stabilite kontrolünün sağlanması amacıyla gemiye alınan deniz suyudur. Bu amaç için yapılmış tanklara balast tankları denmektedir. ... Tüm balast tanklarının doldurma ve boşaltma operasyonları temel olarak balast pompaları ile yapılmaktadır.

Sintine suyu ne demek?

Sintine, bir teknenin su hattı altında kalan iç kısmına verilen isimdir. Geminin makine ve kazanlarının bulunduğu kısmın zemininin ve ambar güvertesinin altında kalır. Gemi içinde sızan sularla, makine ve kazan dairelerinden akan yağların depolandığı en altta kalan kısma sintine bölgesi denir.

Sintine suları nedir?

Gemilerin bıraktığı atık olarak bilinen sintine, denizlerde ve kıyılarda kirliliğe neden olabilmektedir. ... Sintine sistemleri, gemi bünyesindeki sintine devrelerinde ve kuyularında toplanan atık suyun zararsız hâle getirildikten sonra tekne dışına veya pis su tanklarına veren sistemlerdir.

Gemi atıkları nelerdir?

Saatlerce devam eden ulaşım süreci boyunca gemilerde çeşitli atıklar oluşmaktadır. Bunlar; yağlı balast, sintine, slaç, slop, atık yağ, yük artıkları, evsel nitelikli atıksu (pis su) ve katı atık (çöp)tür.

Balast tankları ne işe yarar?

geminin her iki yanında ve baş ve kıç taraflarda birbirinden bağımsız bulunan bu tanklar farklı hacimlerde balast adı verilen deniz suyunu içine alarak geminin sancak - iskele (yatay dengesi) ve baş - kıç dengesini sağlar, suya eşit batmayı sağlarlar. konum olarak omurga düzleminde gemi tabanına, olabilecek en derine ...

Sintine suyu ne işe yarar?

Gemilerden sızan sular ya da yağ gibi atıklar bu bölgede toplanır. Sintine pompası; gemi, balıkçı teknesi, yat gibi deniz araçlarında toplanan su ve yağların tahliye edilmesi için kullanılan bir pompa çeşididir. Hem günlük kullanımda hem de acil durumlarda geminin işleyişi bakımından önemli bir ekipmandır.

Sintine kaç milde boşaltılır?

Siyah su olarak adlandırılan tuvalet atıklarının 12 mil içinde boşaltılması yasak. Duş, lavabo, çamaşırhane, bulaşıkhane, çöp öğütücüsü ve dreynlerinden gelen giri suların da aynı şekilde 12 mil içinde denize bırakılması yasak. Siyah ve giri sular, sintine 12 mil dışında denize bırakılabiliyor.

SLOP atık ne demek?

Slop: Gemilerde kargo tanklarının yıkanması sonucu oluşan tank yıkama suları dahil, slop tanklarında biriken yağlı su artıklarını, ... Zehirli Sıvı Madde Atığı: Zehirli sıvı madde olarak tanımlanan maddelerin gemiden boşaltılmasından sonra tankların yıkanması sonucu bu maddelerle bulaşmış sıvıyı, ifade eder.

Gemi slop nedir?

Gemilerde kargo tanklarının yıkanması sonucu oluşan tank yıkama suları dâhil, slop tanklarında biriken yağlı su artıklarıdır.

Gemi Sewage nedir?

Yolcu gemisinden denize bırakılan atıklar; pis su, sintine suyu, katı atık ve tehlikeli atıklar olarak sınıflandırılır. Okyanuslara ve denizlere boşaltılan, tuvalet/lavabo atıklarından oluşan gemi kanalizasyonu (sewage) bu atıkların başında gelmektedir.

Balast tankı nedir?

Balast suyu, gemilerin birçoğunda özellikle yüklü olmadıkları durumlarda; stabilite kontrolünün sağlanması amacıyla gemiye alınan deniz suyudur. Bu amaç için yapılmış tanklara balast tankları denmektedir. Gemiler yük alma ve tahliye etme zamanlarında balast operasyonları yapmaktadır.

Geminin dengesini sağlayan tank sistemi nedir?

Baş tarafında bulunan ve forepeak tankı diye bilinen, geminin dengesini sağlamak amaçlı yalnızca deniz suyu bulunması gereken tankın menhol kapağının sökülmesi neticesinde, yaklaşık yüzde 90'lık kısmının beyan harici motorin olduğu tahmin edilen akaryakıtla dolu olduğu tespit edildi.

Teknede Miço ne demek?

Gemilerin güverte bölümlerinde yeni çalışmaya başlayan kişiye miço denir. ... Gemi kaptanına çıraklık yapan miço, daha çok kaptanın verdiği işlerle birebir ilgilenir. Her geminin farklı güverte sistemleri bulunur.

Çöp Kayıt Defteri kaç bölümden oluşur?

Bu sebeple çöp kayıt defteri iki kısma ayrılmıştır.

Marpol Ek 4 nedir?

Gemiden deşarj edilen atıksular MARPOL EK IV altında kurallarla düzenlenmiştir. ... -Kabotaj seferi dışına çıkan kargo gemileri (dolaştıkları alana bağlı olarak) arıtılmamış atıksularını en yakın karaya 12 deniz milinden daha uzakta olmaları ve hızlarının 4 knot ve üzeri olması koşuluyla deşarj edebilirler.

Sewage sistemi nedir?

Sewage Arıtma Sistemleri Sürekli akış yöntemiyle (devir daim) arıtma yapan cihazları olup, pis su arıtmak için genelde ıslatarak yumuşatma ve dezenfeksiyon yöntemini kullanır. Standartlara göre sistem çıkışında atık su, gözle görülebilir katı atık içermemeli, her 100 ml suda 1000 fecal coliform oranı aşılmamalıdır.