Di mi nasil yazilir TDK?

İçindekiler:

  1. Di mi nasil yazilir TDK?
  2. De mi değil mi?
  3. Dimi mi demi mi nasıl yazılır?
  4. Olur mu nasıl yazılır?
  5. Di eki nasıl yazılır?
  6. Bilir misin nasıl yazılır?

Di mi nasil yazilir TDK?

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “bağlaç olan da / de'nin yazılışı” için kural çok basit: “Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.

De mi değil mi?

DEYİL NASIL YAZILIR? DEĞİL Mİ, DEYİL ? beyefendi. Deyil nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "değil" şeklindedir.

Dimi mi demi mi nasıl yazılır?

Dimi mi değil mi? "Değil mi"nin deforme söylenişi olan "Di mi?" ifadesi TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzlarında yok sayılmaktadır. Bununla birlikte, özellikle internetteki yaygın kabule göre bu da tıpkı "değil mi"deki gibi soru eki ayrılarak yazılır: "Di mi?"

Olur mu nasıl yazılır?

Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu?

Di eki nasıl yazılır?

UYARI : Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da, -de, -ta, -te ile hiçbir ilgisi yoktur. Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, evde (ev-de) kalmak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, çantada (çanta-da) keklik.

Bilir misin nasıl yazılır?

Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Gelecek misin?