Teâtî ne demek?

İçindekiler:

  1. Teâtî ne demek?
  2. Muhayyerlik şartı nedir?
  3. Akdin kuruluş şartları nelerdir?
  4. Karşılıklı fikir alışverişine ne denir?
  5. Açılan davaya cevap verilmezse ne olur?
  6. Karşı davada kaç dilekçe verilir?

Teâtî ne demek?

TEÂTÎ (ﺗﻌﺎﻃﻰ) i. (Ar. 'aṭv “almak”tan te'āṭі) Alıp verme, karşılıklı alma ve verme: Bu bahis üzerinde bir iki fikir daha teâtî ettikten sonra Vefik Paşa odasından çıktı (Ahmet Hâşim).

Muhayyerlik şartı nedir?

Taraflara aldanma riskine karşı düşünme imkânı sağlayan şart muhayyerliği, ifayı durdurmakta, akdin oluşum sürecini belli bir süre geciktirmektedir. Şart muhayyerliği genel olarak bütün İslam hukukçuları tarafından kabul edilmiştir.

Akdin kuruluş şartları nelerdir?

Akdin in'ikad edebilmesi için tarafların beyan ettiği akid kurma iradelerinin birbirine uygun olması ve beyanın akid meclisinde yapılması gerekir. Tarafların akdi yapma ehliyetlerinin bulunması da yine akdin in'ikad şartı olmakla birlikte bu ehliyetin alt sınırı fakihler arasında tartışmalıdır.

Karşılıklı fikir alışverişine ne denir?

İstişare en az iki kişi ile yapılabilen bir eylemdir. Burada karşılıklı olarak fikir alışverişinde bulunmak ve ortak bir karar almak mümkündür. İslamiyet'in başlangıcında da kullanılan istişare sözcüğü, o dönemlerde bir meclisi de temsil etmekteydi.

Açılan davaya cevap verilmezse ne olur?

Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.

Karşı davada kaç dilekçe verilir?

(1) Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır. (2) Süresinden sonra karşı dava açılması hâlinde, mahkeme davaların ayrılmasına karar verir.