Tip 1 şeker hastalığı ne demektir?

İçindekiler:

  1. Tip 1 şeker hastalığı ne demektir?
  2. Tip 1 şeker hastalığı kalıtsal mı?
  3. Tip 1 diyabet kimde görülür?
  4. Tip 1 diyabet babadan çocuğa geçer mi?
  5. Tip 1 diyabet risk faktörleri nelerdir?

Tip 1 şeker hastalığı ne demektir?

Tip 1 diyabet insüline bağımlı diyabettir. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun eksikliğine veya yokluğuna bağlı gelişen diyabet tipidir.

Tip 1 şeker hastalığı kalıtsal mı?

Tip 1 diyabete genetik yatkınlık, ebeveynlerden kalıtım yoluyla alınabilir. Bununla birlikte, çok az sayıda vakada, tip 1 diyabeti bulunan ebeveynlerin çocuklarında da bu görülür.

Tip 1 diyabet kimde görülür?

Tip 1 diyabet daha çok gençler ve çocuklarda görülürken, Tip 2 diyabet ise daha çok kilolu erişkin insanlarda görülmektedir. Bu tiplerin dışında gebelik sırasında görülen Gestasyonel Diyabet ve bazı genetik bozukluklar sonucu oluşan (MODY) diyabet tipleride vardır.

Tip 1 diyabet babadan çocuğa geçer mi?

Tip 1 diyabetli bireyler anne-baba oldukları zaman çocuklarında diyabet görülme riski vardır ama bu risk çok düşüktür. Örneğin Tip 1 diyabetli bir erkeğin çocuğunda diyabet olma ihtimali yüzde 5'tir. Yani Tip 1 diyabetli 100 babadan 5'inin çocuğunda diyabet görülme ihtimali vardır.

Tip 1 diyabet risk faktörleri nelerdir?

Diyabet riskini etkileyen çevresel faktörler nelerdir? Erken yaşta virüs (tip bilinmiyor) kapılması bazı kişilerde tip 1 diyabeti tetikleyebilir. İnsanların soğuk bir iklimde yaşarlarsa tip 1 diyabet olma olasılığı daha yüksektir. Doktorlar ayrıca kış aylarında tip 1 diyabetli kişileri yazdan daha sık teşhis eder.