Şekersiz şeker hastalığının sebebi nedir?

İçindekiler:

  1. Şekersiz şeker hastalığının sebebi nedir?
  2. Şeker hastaları neden çok susar?
  3. Diabetes insipidus nasıl olur?
  4. Bol su içmek kan şekerini düşürür mü?
  5. Bol su içmek şeker hastalığına iyi gelir mi?
  6. Diabetes insipidus tedavisi var mı?

Şekersiz şeker hastalığının sebebi nedir?

En yaygın görülen “santral diabetes insipidus” adı verilen tipte beyindeki hipofiz bezinden salgılanan ve suyun böbreklerde tutulmasında görev alan antidiüretik hormonda (ADH) eksiklik varsa şekersiz şeker hastalığı görülmektedir. İkinci tip şekersiz şeker hastalığı böbrek kaynaklı olmaktadır.

Şeker hastaları neden çok susar?

Kandaki şeker hücre içine giremediği için kan şekeri düzeyi yükselir. Vücut kandaki yüksek şekerin bir kısmını idrarla atmak ister. Şeker idrar yoluyla dışarı atılırken birlikte bol miktarda suyu da sürükler. İdrarla çok miktarda su kaybı olunca susama hissi doğar ve çok su içilir.

Diabetes insipidus nasıl olur?

Diabetus insipidus (yalancı diyabet, şekersiz şeker hastalığı), antidiüretik hormonun algılanamaması, fazla veya eksik üretilmesi sonucu meydana gelir. Bu farklılaşma vücudun sıvı düzenleme sistemlerini bozar çünkü böbreklerde suyun emilimini ve atılımını kontrol eden hormon antidiüretik (vazopressin, ADH) hormondur.

Bol su içmek kan şekerini düşürür mü?

Özellikle diyabet hastaları mutlaka günde yedi-sekiz bardak su içmeli. Çünkü şekeri en iyi düşüren şey sudur. Kandaki yüksek şeker vücuttan suyla atılır.

Bol su içmek şeker hastalığına iyi gelir mi?

Su içmenin şeker hastalığına faydası nedir? Günlük ihtiyaç olan sıvının tüketilmesi, kan şekerini sağlıklı bir düzeyde tutmaya yardımcı olur. Ayrıca sıvı tüketimiyle böbreklerden idrar çıkışı artarak kandaki fazla şeker de vücuttan atılır.

Diabetes insipidus tedavisi var mı?

Hastalığın bu versiyonu için kesin tedavi yöntemi yoktur. Hastalığın üçüncü sık karşılaşılan hali ise dipsojenik diabetes insipidus (DDI) hastalığıdır. Aşırı dereceye varan su tüketimi nedeniyle hipotalamustaki susuzluk düzenleyici mekanizmanın zarar görmesinden kaynaklanır.