Mülkilik ne demek?

İçindekiler:

  1. Mülkilik ne demek?
  2. Kanunun Mülkiliği ne demek?
  3. Mülkilik Yersellik ilkesi nedir?
  4. Mülkilik ilkesi nelerdir?
  5. Hangi suçlar Türkiyede işlenmiş sayılır?
  6. Ülkesellik ilkesi ne demek?
  7. Verginin şahsiliği ilkesi nedir?
  8. Mülkilik ilkesi istisnaları nelerdir?
  9. Suçun Türkiye'de işlenmiş sayılacağı haller nelerdir?
  10. Suçun işlendiği yer neresidir?
  11. Suçun Konusu ne demek?
  12. Hangi hallerde suç Türkiyede işlenmiş sayılır?
  13. Ceza hukuku neyi düzenler?
  14. Şekli ceza hukuku nedir?
  15. Gelir üzerinden alınan vergiler nelerdir?
  16. Ülke sınırları içinde yaşayan herkesin o ülkenin kanunlarına tabi olması hangi ilkeye dayanır?
  17. Ceza yasalarının zaman bakımından uygulanmasında ilkeler nelerdir?
  18. Türk ceza Kanununun yer bakımından uygulanmasında hangi ilkeler benimsenmiştir?

Mülkilik ne demek?

-Mülkilik (ülkesellik) ilkesi: Bir devletin ülkesinde veya ülkesi sayılan yerlerde işlenen suçlar bakımından cezalandırma yetkisinin olması.

Kanunun Mülkiliği ne demek?

Suç işleyen kimsenin ya da suçtan zarar görenin kendi vatandaşı veya yabancı olmasına bakmaksızın ülkesinde suç işlenen devletin kendi ceza kanununu uygulaması, "mülkilik (ülkesellik) ilkesi" olarak ifade edilmektedir.

Mülkilik Yersellik ilkesi nedir?

"Mülkilik (ülkesellik, yersellik) ilkesi (principle of territoriality)'ne göre, bir devletin kanunu, bu devletin ülkesinin sınırları içinde bulunan yerli veya yabancı herkese uygulanır. ... Kural olarak, kamu hukuku alanında kanunların mülkiliği ilkesi geçerlidir. Örneğin ceza hukukunda bu böyledir.

Mülkilik ilkesi nelerdir?

Mülkilik ilkesi” devletin ülkesi içinde işlenen suçun kim tarafından ve kime karşı işlenmiş olursa olsun faili cezalandırabilme yetkisini ifade eder.

Hangi suçlar Türkiyede işlenmiş sayılır?

Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti ( m.188), uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, suçları (m.190) Parada sahtecilik (m.197), para ve kıymetli damgaları imale yarayan araçların üretimi ve ticareti (m.200), mühürde sahtecilik suçları (m.202) Fuhuş suçu (m.227)

Ülkesellik ilkesi ne demek?

Ülkesellik ilkesi gereğince, bir ülkede marka hakkı elde etmiş bir kişinin hakları yalnızca o ülkenin sınırları dahilinde geçerlidir ve marka sahibinin diğer ülkelerde geçerli marka hakkına sahip olabilmesi için markasını koruma talep ettiği ülkelerin ofislerinde de tescil ettirmesi gereklidir.

Verginin şahsiliği ilkesi nedir?

Şahsilik ilkesi ise mülkilik ilkesinin aksine işlemlerin vergilendirilmesinde kişilerin uyruğunu dikkate alır. Bu ilkeye göre bir ülke vatandaşının ülkenin milli sınırları içinde yaşaması ya da yurt dışında yaşamını sürdürmesi önemli değildir.

Mülkilik ilkesi istisnaları nelerdir?

Mülkilik sistemi, devletin ülkesi içinde işlenen suçlarda ceza kanunlarının uygulanmasını, failin suçun işlendiği ülkenin ceza yargısına tabi olmasını gerektirmektedir. ... Devletlerarasında yapılan iki veya çok taraflı antlaşmalar neticesinde devletin yüklendiği taahhütler mülkilik ilkesinin istisnasını oluşturmaktadır.

Suçun Türkiye'de işlenmiş sayılacağı haller nelerdir?

TCK'ya göre suç, Türk kara ve hava sahaları ile Türk karasularında işlendiğinde Türkiye'de işlenmiş sayılır. ... Suç ister gerçek anlamda ülkede, ister farazi anlamda ülkede işlenmiş olsun, Türkiye'de işlenmiş sayıldığından, mülkilik ilkesi gereği, bu suçlara Türk kanunları uygulanacaktır.

Suçun işlendiği yer neresidir?

(1) Davaya bakmak yetkisi, suçun işlendiği yer mahkemesine aittir. (2) Teşebbüste son icra hareketinin yapıldığı, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zincirleme suçlarda son suçun işlendiği yer mahkemesi yetkilidir.

Suçun Konusu ne demek?

Suçun konusu, hareketin yönelik olduğu ve suç tipinde belirtilen konu iken suçun hukuki konusu işlenen fiille ihlal edilen hukuki varlık veya menfaati ifade eder. Suçun hukuki konusuna ayrıca korunan hukuki değer de denir.

Hangi hallerde suç Türkiyede işlenmiş sayılır?

Ceza hukukunda failin veya mağdurunun vatandaşlık bağı dikkate alınmadan suçun işlendiği yerde soruşturma yapılmasını öngören sisteme “mülkilik sistemi” denilmektedir. ... Fiilin kısmen veya tamamen Türkiye'de işlenmesi veya neticenin Türkiye'de gerçekleşmesi halinde suç, Türkiye'de işlenmiş sayılır (TCK m.8).

Ceza hukuku neyi düzenler?

Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukuku bölümüdür. Genel ve özel ceza hukuku olarak ikiye ayrılır (ceza genel ve ceza özel olarak da ifade edilmektedir).

Şekli ceza hukuku nedir?

Ceza hukuku, suçları ve yaptırımları gösteren “maddi” ceza hukukunu ve suçların ortaya çıkarılıp faillerinin yargılanması (ceza muhakemesi hukuku) ve yaptırımların uygulanması (infaz hukuku) ile ilgili konuları içeren “şekliceza hukukunu içerir.

Gelir üzerinden alınan vergiler nelerdir?

Gelirler üzerinden alınan ikinci vergi türü kurumlar vergisidir. Gelir vergisi gerçek kişilerin gelirleri üzerinden alınırken kurumlar vergisi tüzel kişiliğe sahip bazı kurum ve kuruluşların kazançları üzerinden alınmaktadır. Tüm tüzel kişilikler kurumlar vergisine tabi değildir.

Ülke sınırları içinde yaşayan herkesin o ülkenin kanunlarına tabi olması hangi ilkeye dayanır?

Devlet egemenliğinin ülke ile sınırlandırılmış olmasının sonucu niteli- ğindeki yersellik ilkesine göre; ülkenin vergi kanunları ülke sınırları içindeki herkese uygulanacak, ancak başka bir devletin ülkesinde söz konusu kanun- lar uygulanmayacak iken; kişisellik ilkesi uyarınca ise; yurtdışında kişinin kendi yasaları ...

Ceza yasalarının zaman bakımından uygulanmasında ilkeler nelerdir?

Zaman bakımından uygulama TCK madde 7 de; “(1) İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. ... Böyle bir ceza veya güvenlik tedbiri hükmolunmuşsa infazı ve kanuni neticeleri kendiliğinden kalkar.

Türk ceza Kanununun yer bakımından uygulanmasında hangi ilkeler benimsenmiştir?

I. Türk Ceza Kanunu'nun Yer Bakımından Uygulanmasında Esas Alınan İlkeler. Ceza kanunlarının yer bakımından uygulanmasında mülkilik, şahsilik, evrensellik, koruma, ikame yargı yetkisi olmak üzere beş farklı ilke kabul edilmiştir.