Ev satarken emlakçı ne kadar komisyon alır?

İçindekiler:

  1. Ev satarken emlakçı ne kadar komisyon alır?
  2. Kira komisyonu kim öder?
  3. Sozlesme olmadan emlakçı komisyon alabilir mi?
  4. Ev sahibi komisyon alır mı?
  5. Kat karşılığı emlakçı komisyon nasıl hesaplanır?

Ev satarken emlakçı ne kadar komisyon alır?

Emlakçı komisyonu gayrimenkul satış işlemlerinde alıcı tarafından en fazla yüzde iki (%2) oranında, satıcı tarafından da yüzde iki (%2) olmak üzere toplam yüzde dört (%4) bir komisyon talep edebilir.

Kira komisyonu kim öder?

Emlakçılar komisyonlarını kiralama işlemlerinde kiracılardan almaktadırlar. Ancak aksi bir anlaşma olursa ev sahipleri de komisyon öderler. Lakin genel kaide kiralama sırasında komisyonun kiralayen kişiler tarafından ödenmesidir.

Sozlesme olmadan emlakçı komisyon alabilir mi?

Yazılı bir sözleşme bulunmaması halinde komisyon ücretine hak kazanılamayacaktır. Emlakçının / gayrimenkul danışmanının üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesine rağmen mal sahibi tarafından bertaraf edilmesi halinde hem ücret alacağına hem de (sözleşmede belirlenmişse) cezai şart alacağına hak kazanacaktır.

Ev sahibi komisyon alır mı?

Öncelikle ev satın almak isteyen kişiler emlakçılara hem alıcı hem de satıcı üzerinden satış bedelinin yüzde 2'si+KDV komisyon ödemek durumundadır. Ev kiralama aşamasında ise emlakçı 1 yıllık kira bedelinin yüzde 10'unu+KDV alıyor.

Kat karşılığı emlakçı komisyon nasıl hesaplanır?

Buna göre; taşınmazı satın alan ile satan taraflardan her biri, emlakçıya en fazla satış bedelinin yüzde 2'si kadar komisyon verebilir. Yani emlakçının alacağı toplam komisyon, satış bedelinin yüzde 4'ünü oluşturur.