Talasemi hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. Talasemi hastalığı nedir?
  2. HbA2 değeri kaç olmalı?
  3. Akdeniz anemisi hastalığı ne demek?
  4. HBF normal değeri kaç olmalı?
  5. Talasemi taşıyıcılığı hangi testle anlaşılır?
  6. Kan tahlili HbF nedir?

Talasemi hastalığı nedir?

Talasemi, genellikle Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından "Beta Talasemi" geninin geçişi ile oluşan bir çeşit kalıtsal hastalık türüdür. Hemoglobinin yapımındaki bozukluk sonucu ortaya çıkmaktadır. Kandaki alyuvarlar içinde "hem" ve "globin" olmak üzere 2 kısım vardır.

HbA2 değeri kaç olmalı?

Hemoglobin elektroforezi testi normal değerleri; hemoglobin A1 (HbA1); •-98. hemoglobin A2 (HbA2); %2-3.

Akdeniz anemisi hastalığı ne demek?

Akdeniz anemisi (beta talasemi), kana kırmızılığını veren hemoglobin maddesinin beta-globin zincirlerinin sentezinde genetik eksiklik ile karakterize bir grup kalıtsal bozukluktur. Homozigot durumda, beta talasemi (yani talasemi major) ciddi, sürekli kan transfüzyonu gerektiren anemiye neden olur.

HBF normal değeri kaç olmalı?

Hemoglobin değeri cinsiyete göre farklılık gösterir. Sağlıklı insanlarda 100 ml kanda 12 ile 16 fram hemoglobin bulunmalıdır.

Talasemi taşıyıcılığı hangi testle anlaşılır?

Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı hastalık olarak kabul edilmez. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı olan bir birey, kendisi gibi birisiyle evlenirse %25 oranında akdeniz anemisi olan çocuklarının olma ihtimali vardır.

Kan tahlili HbF nedir?

Hemoglobin F (HbF), oksijen bağlama yeteneği hemoglobin A (HbA)´dan daha yüksek olması ve bu nedenle anneden fetüse oksijen taşınmasını kolaylaştırması nedeniyle intrauterin dönemin en önemli hemoglobinidir. Erişkinlerde fetal hemoglobin düzeyi yaş, cinsiyet ve bazı kalıtsal özelliklere bağlıdır.