Volkanik göllerimiz hangileri?

İçindekiler:

  1. Volkanik göllerimiz hangileri?
  2. Volkanik Göl Türkiyede nerede görülür?
  3. Volkanik Göller nasıl meydana gelir?
  4. Türkiyede volkanik göl var mı?
  5. Sirk gölleri nasıl meydana gelir?
  6. Karstik göller nasıl meydana gelir?
  7. Oluşumuna Göre Göl Çeşitleri Nelerdir?
  8. Karstik göller Türkiye'de nerede?
  9. Hangisi volkanik göldür?

Volkanik göllerimiz hangileri?

Volkanik set gölü
  • Van Gölü
  • Erçek Gölü
  • Nazik Gölü
  • Çıldır Gölü
  • Haçlı Gölü
  • Balık Gölü

Volkanik Göl Türkiyede nerede görülür?

İç Anadolu'da Meke Tuzlası, Doğu Anadolu2da nemrut gölü, Isparta yakınlarındaki gölcük gölü birer volkanik göldür. Kalkerli arazilerdeki erime çukurlarının su ile dolması sonucu oluşur. Akdeniz ve iç Anadolu'da rastlanır.

Volkanik Göller nasıl meydana gelir?

Volkanik set gölleri volkandan çıkan lavların oluşturduğu setlerden meydana gelir. Alüvyon set gölleri alüvyonlarla gölün kapanması sonucu oluşmakta genellikle vadilerde ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan diğer set gölleri ise buzul, kıyı ve heyelan set gölleridir.

Türkiyede volkanik göl var mı?

Volkanik Göller Volkan konisinin tepesinde bulunan krater v6ya kaldera gibi çukurlukların ya da volkanik patlamalarla oluşan maarların suyla dolması sonucunda oluşurlar, iç Anadolu'da Meke Tuzlası (Maar gölü), Doğu Anadolu'da Nemrut gölü (Krater gölü), İsparta yakınındaki Gölcük gölü (Maar gölü) birer volkanik göldür.

Sirk gölleri nasıl meydana gelir?

Dağ doruklarındaki buzulların hareketleriyle ortaya çıkan çukurlarda oluşan göllere, sirk gölü denir. Yurdumuzun 2200 m'den yüksek dağları son buzul döneminde buzullaşmaya uğramıştır. Yüksek dağlarımızda kuvaterner dönemin ilk yarısında buzul oymaları sonucunda ortaya çıkan çanaklarda meydana gelmişlerdir.

Karstik göller nasıl meydana gelir?

Karstik göller, yeraltı mağaralarının kireçtaşı, alçıtaşı ve dolomit gibi suda çözünür kayaçlarında çökelmesi neticesinde oluşur. Diğer adıyla Karstifikasyon olan bu süreç, 100 kilometrekarelik bir alanı kapsayabilir.

Oluşumuna Göre Göl Çeşitleri Nelerdir?

Şimdi oluşumuna göre sınıflara ayrılan doğal göl türlerine göz atalım.
  1. Tektonik Göller. Litosferin kıvrılma ve kırılma gibi devinimleri sonucunda çöküntü alanları açığa çıkmıştır. ...
  2. Buzul Gölleri. ...
  3. 3. Volkanik Göller. ...
  4. Karstik Göller. ...
  5. Set Gölleri. ...
  6. Baraj Gölü
BE

Karstik göller Türkiye'de nerede?

Türkiye'deki karstik göllerin oluşması için en verimli araziler ekseriyetle Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerindedir. Burdur ve Konya şehirlerimiz, bu biçimlenişte akla ilk gelen illerdir. Ek olarak karstik göllerin Akdeniz ve İç Anadolu'da daha çok konuşlandığını söyleyebiliriz.

Hangisi volkanik göldür?

Başlıca volkanik göllerimiz, Meke Gölü, Acıgöl, Nemrut ve Gölcük gölleri ile Süphan Dağı'nın yan kraterlerinden birinde bulunan Aygır Gölü'dür.