Damar daralması ne demek?

İçindekiler:

  1. Damar daralması ne demek?
  2. Damar daralması nasıl tedavi edilir?
  3. Boyunda damar damar üstüne binmesi neden olur?
  4. Karotis darlığı nedir?
  5. Boyundaki atardamar nerede?

Damar daralması ne demek?

Damar tıkanıklığı, bir kan damarının genellikle damar sertliği ya da bir pıhtı nedeniyle tıkanmasıdır. Tıkanıklığa neden olan pıhtı, sıklıkla damarlarda aterosklerotik plaklar nedeniyle daralmış bölgelerde gelişir.

Damar daralması nasıl tedavi edilir?

Damar tıkanıklığı ameliyatla açılabilir. Damar tıkanıklığı ileri seviyedeyse anjiyoplasti ve bypass ameliyatı yapılır. Anjiyoplasti'de tıkalı damarlar mekanik olarak balon ile genişletilir ve açılır.

Boyunda damar damar üstüne binmesi neden olur?

Damar damar üstüne binmesinin diğer nedenleri ise,yanlış hareket,sporda zorlama ve baskılar,ağır işlerin yapılması,sağlıksız ve yağlı gıdaların alınması,asitli gıdaların alınması,her türlü kansızlığa mahal veren durumlar,yorgunlukta ve fazla hareketsizlik durumlarında meydana gelir.

Karotis darlığı nedir?

Boynun her iki yanında bulunan ve beyne kan akımı sağlayan ana damarlar olan şah damarlarına tıp dilinde karotis adı verilir. Beynin beslenmesinde büyük önem taşıyan karotis damarlarında yaşanan problemler sonucu oluşan darlık ve tıkanıklığa karotis darlığı adı verilir.

Boyundaki atardamar nerede?

Şah damarı boynun iki tarafında bulunan ve beyne kan taşıyan ana kan damarlarıdır. Sağ ve solda bulunan şah damarları, aorttan ayrılarak beyne giden ana atardamarlardır. Şah damarının tıptaki adı, "arteria carotis communis" olarak bilinir.