Slajlık soya nasıl ekilir?

İçindekiler:

  1. Slajlık soya nasıl ekilir?
  2. Slajlık soya nedir?
  3. Slajlık soya ne zaman ekilir?
  4. Slajlık soya fasulyesi ne zaman ekilir?
  5. Soya kaç günde yetişir?
  6. Soya dönüme kaç kg verir?
  7. Soya nasıl kullanılır?
  8. Soya filizi çiğ yenir mi?
  9. Soya nasıl yenir?
  10. Soya fasulyesi yetiştiriciliği nasıl?

Slajlık soya nasıl ekilir?

Bir parsele silajlık mısır tohumu, diğer parsele silajlık soya fasulyesi tohumu ekilir. Ekim; soya tohumunda nemli tavlı toprağa ekilir. Soya tohumuna ekim aşamasında soya bakterisi (inekulant) uygulanır. Soya bakterisi kullanılan tohumla ekilen soya tarlasına üst gübresi kullanmaya gerek yoktur.

Slajlık soya nedir?

Slajlık soya fasülyesi çok yüksek protein içerir, soya tanesinde ham protein oranı B dir. Soyanın yeşil aksamında hasat zamanına göre - 24.6 ham protein içermektedir. Slaj kalitesi çok yüksektir. 5 kuru madde, C.3 NDF, 2.3 ADF, %6.7 ADL içermektedir (0 kuru madde bazında).

Slajlık soya ne zaman ekilir?

Silajlık soya fasulyesinden dekara 8-10 kg ekim yapılır. Erkenci ilkbaharda 1. ürün olarak ve buğday, arpa hasadından sonra 2. ürün olarak ekilmektedir.

Slajlık soya fasulyesi ne zaman ekilir?

Bu Bölgelerde ekim zamanı Mayıs ayıdır. Sahil bölgelerimizde silajlık soya ekimi Nisan 20'de başlamaktadır. Silajlık soya hayvan beslemede seçeneği olmayan mükemmel besin kaynağı olan bir yem bitkisidir. Hayvan beslemede çiftçinin yem külfetini ciddi şekilde azaltan bir kaba yem bitkisidir.

Soya kaç günde yetişir?

Bölgemizde yapılan soya araştırmalarında, bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirme süreleri 95-120 gündür. Sıcak ve yaz mevsimi nisbeten uygun geçen yöremizde bu çeşitler arasında yetişme süreleri 110-120 gün olanlar, bölgemizin diğer yörelerinde ise olgunlaşma süreleri kısa olan çeşitler tercih edilmelidir.

Soya dönüme kaç kg verir?

Ana üründe verim dekara 350-390 kg, ikinci üründe 300-380 kg arasında değişmektedir. Yüz tane ağırlığı 16,8 ile 20 g arasındadır. Bitkide bakla sayısı 41-65 adet, bitki boyu 86-153 cm, ilk bakla yüksekliği de 15- 22 cm arasında değişmektedir.

Soya nasıl kullanılır?

Genellikle kendine özgü yemeği yapılan soya fasulyesi, haşlanarak çeşitli yemeklerin yanında servis edilir veya kendi yemeği yapılır. Soya fasulyesinin pişirilmesi ise oldukça kolaydır.

Soya filizi çiğ yenir mi?

Soya tanelerinden çimlendirilerek yetişen soya filizi, çiğ ya da pişmiş olarak yenebilen sağlıklı besinler arasında yer alır. Diyetisyen Yeşim İşgüzar, soya filizinin en kaliteli bitkisel protein kaynağı olduğunun altını çizdi ve bu besinin faydalarını sıraladı. Genellikle çiğ olarak sebze gibi tüketilir.

Soya nasıl yenir?

Genellikle kendine özgü yemeği yapılan soya fasulyesi, haşlanarak çeşitli yemeklerin yanında servis edilir veya kendi yemeği yapılır. Soya fasulyesinin pişirilmesi ise oldukça kolaydır.

Soya fasulyesi yetiştiriciliği nasıl?

Ana ürün ekilişinde sıra arası 60 cm, sıra üzeri 3-5 cm; ikinci ürün ekilişinde sıra arası 40-50 cm, sıra üzeri 3-5 cm olmalıdır. Bu hesaba göre dekara 8 kg civarında tohumluk ekilir. Ekim mutlaka tavlı toprağa ve mibzerle yapılmalıdır. Mısır mibzerleri, soya plakaları takılarak soya ekiminde kullanılabilir.