Yemek yutarken gögüs agrısı neden olur?

İçindekiler:

  1. Yemek yutarken gögüs agrısı neden olur?
  2. Yutkununca göğüste ağrı neden olur?
  3. Ağrılı yutma neden olur?
  4. Ağrılı yutma nedir?

Yemek yutarken gögüs agrısı neden olur?

Reflü. Mide içeriğinin yerçekimine ters yönde hareket ederek yemek borusuna geri kaçmasına reflü denir. Reflü, göğüs kemiğinin arkasında yanma hissiyle karışık göğüs ağrısına neden olur. Sıklıkla göğüs ağrısına eşlik eden ağza acı su gelmesi şikâyeti de vardır.

Yutkununca göğüste ağrı neden olur?

Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna kaçması demektir. Mide sıvısı asittir, ancak asit, yemek borusu için tahrip edicidir. Reflü içeriğinde asitle birlikte safra da varsa yemek borusunda ciddi tahribat oluşur. Bu durum yanma, sıkışma, sancı, takılma duygularıyla dile getirilen göğüs ağrısına neden olur.

Ağrılı yutma neden olur?

Ağrılı yutma (odinofaji) ise ağız, yutak veya yemek borusu kaynaklı olabilir. Disfaji, tek başına veya odinofaji ile birlikte bulunabilir. Disfaji sıklıkla odinofajiden daha ciddi nedenlere bağlıdır. Nefes borusuna tükürük, sıvı ve katı gıda kaçmasına bağlı olarak öksürüğe, nefes darlığına ve zatürreye neden olabilir.

Ağrılı yutma nedir?

Yutma güçlüğü (disfaji), yiyeceğin ağız boşluğundan mideye geçişinde gecikme, engellenme ve yanlış bir yol izleyerek nefes borusuna kaçması şeklinde ortaya çıkabilir. Ağrılı yutma (odinofaji) ise ağız, yutak veya yemek borusu kaynaklı olabilir. Disfaji, tek başına veya odinofaji ile birlikte bulunabilir.