Muaccel ve müeccel ne demek?

İçindekiler:

  1. Muaccel ve müeccel ne demek?
  2. Muacceliyet ne anlama gelir?
  3. Muaccel borç ödenmezse ne olur?
  4. Defaten ne anlama gelir?
  5. Muacceliyet ne zaman başlar?
  6. Kredi muacceliyet ihbarnamesi ne demek?
  7. Defaten mi defaatle mi?
  8. Defaten kapatmak ne demek?
  9. Ecel müsemma ne demek?

Muaccel ve müeccel ne demek?

Süreye bağlanmamış borç doğumu ile muaccel olur; yani istenebilir. Dolayısıyla, böyle bir borç borçlu tarafından hemen ifa edilebileceği gibi, alacaklı tarafından da derhal ifası istenebilir. olan borçlara “müeccel borç” adını alır. Borcun ifası için geçmesi gereken bu süreye “vade“ denir.

Muacceliyet ne anlama gelir?

1. Muaccel, acele olma durumu. 2. hukuk. Bir borcun alacaklı tarafından istenebilecek ve ödenmediği takdirde dâvâ konusu olabilecek duruma gelmesi.

Muaccel borç ödenmezse ne olur?

Muacceliyet, alacaklının borçludan borçlanılan edimi talep ve dava edebilme yetkisidir. Borç muaccel olmadan borçlu temerrüdü söz konusu olmaz. ... Borçlu, faiz ve masrafları ödemede temerrüde düşmüşse yaptığı kısmi ödeme öncelikle gecikmiş faiz ve masraf borçlarına mahsup edilecektir.

Defaten ne anlama gelir?

Türk Dil Kurumu'nda yer alan anlamı konusunda defaten ''ansızın'' olarak geçiyor. Yani bir çırpıda, tek seferde ya da bir kerede gibi ortak anlamlar üzerinden de değerlendirmek mümkün.

Muacceliyet ne zaman başlar?

BK m. 128'a göre, sözleşmeden doğan alacaklarda “Müruru zaman alacağın muaccel olduğu zamandan başlar”. Borcun yerine getirilmesi bir süreye bağlanmamışsa, borcun doğumu ile birlikte alacak "muaccel" olur (BK m. 74; TBK m. 90) ve borcun doğumu ile birlikte zamanaşımı işlemeye başlar".

Kredi muacceliyet ihbarnamesi ne demek?

Muacceliyet ihbarı ne demek? Muacceliyet ihbarı, borca ilişkin vadenin dolması ya da borcun ödenmesi için istenen şartların oluşması gibi durumlara bağlı olarak borcun borçludan istenebilir hale geldiğinin, borçluya tebliğ edilmesidir. Muacceliyet ise borcun talep edilebilir hale gelmesi olarak ifade edilebilir.

Defaten mi defaatle mi?

Defaten ve defaatle aynı anlamdaki iki sözcüktür. Türk Dil Kurumu, defaten ve defaatle kelimelerini, kereler, kezler olarak açıklamaktadır.

Defaten kapatmak ne demek?

Defaten ödeme, vergi borcunun tamamının tek seferde ödenmesidir. Vergi borcu taksitlerini tek seferde ödemek isteyenler defaten ödeme seçeneğini seçebilirler. ... Dilerseniz def'aten ödeme yöntemi ile toplu ödeme yaparak borcunuzu kapatabilirsiniz.

Ecel müsemma ne demek?

Ecel-i müsemma; herhangi bir dış müdahele olmadan kişinin normal bir ölümle ölmesi anlamına gelen ecel; ecel-i kaza ise, hârici kaza, hastalık vb. bir sebep sonucu kişinin ölümüyle sonuçlanan ecel anlamına geldiğini ifade etmektedirler.