Ivazlı ivazsız ne demek hukuk?

İçindekiler:

  1. Ivazlı ivazsız ne demek hukuk?
  2. Ivaz Ivazlı ne demek?
  3. Ivaz ne anlama gelir?
  4. Ivazsız intikal ne demek?
  5. Ivaz hukuk ne demek?
  6. Ivalsiz ne demek?
  7. Ivazsız tasarruf ne demektir?
  8. Ivazlılık ilkesi ne demek?

Ivazlı ivazsız ne demek hukuk?

İvaz, kelime olarak "karşılık" manasına gelir bunun gibi " ivazsız" kelimesi de karşılıksız anlamına gelir. İvazsiz Ne Demek? İvazın kelime anlamı "karşılık"tır. İvaz hukuki bir terim olarak kullanıldığında ise bedel anlamına gelir.

Ivaz Ivazlı ne demek?

Tapuda ivaz ne demek? Ödünsüz. Karşılıksız. Bir kimsenin edindiği istifadeye karşı, bir yükümlülük altına girmediği muameleler "ivazsız", yükümlülük altına girdiği muameleler "ivazlı hukuki muameleler" olarak kabul edilir.

Ivaz ne anlama gelir?

İvaz kelimesi karşılıklı anlamına gelir. Akit ise sözleşme veya mukavele anlamında kullanılır. Hukuki olarak yapılan tüm işlemler ivazlı akit veya ivazsız akit olarak yer alır. İvazlı akit, karşılıklı olarak yapılan ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmelere denilir.

Ivazsız intikal ne demek?

İvazsız intikal; bir malın mülkiyetinin veya bir menkul değerin, bir kişiden bir başka kişiye, karşılığında herhangi bir bedel (ivaz) sağlanmadan veya öngörülmeden, geçirilmesidir.

Ivaz hukuk ne demek?

Hukuk dilinde ivaz, iki tarafa borç yükleyen akidlerde hem akdin konusunu hem de ona karşılık ödenecek bedeli ifade eder. Ancak ivazın terim olarak bedel anlamı daha yaygındır. Allah rızâsı için yapılan bir iyiliğin karşılığında genel olarak sevap, hayırlı bir işin karşılığında ise ecir kazanılacağı ümit edilir.

Ivalsiz ne demek?

Sözcük anlamı ile İvaz”karşılık” deyimini ifade etmekle beraber “eda” veya “edim” olarak da kullanılmaktadır. “ivazsız intikal”tabiri; hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade etmektedir.

Ivazsız tasarruf ne demektir?

Kanunun 27 nci maddesi hükmüne göre, amme alacağını ödememiş borçlulardan, süresinde veya hapse atılmasına rağmen mal beyanında bulunmayanlarla, malı bulunmadığını bildiren veyahut bildirdiği malları borcuna yetmeyenlerin, geriye doğru iki yıl içinde veya daha sonra yaptıkları bağışlamalar ve ivazsız (bedelsiz) ...

Ivazlılık ilkesi ne demek?

İvazlılık (karşılıklılık) İlkesi: sözleşmeler kural olarak, karşılıklı borç doğururlar yani taraflar birbirine karşı edimle yükümlüdürler. Örneğin bir satış sözleşmesinde satıcı sattığı eşyayı teslim etmekle; alıcı tarafta buna karşılık bedelini ödemek borcu ile yükümlüdür.