Ebussuud Efendinin babası kimdir?

İçindekiler:

  1. Ebussuud Efendinin babası kimdir?
  2. Para vakıfları caiz mi?
  3. Para vakıfları nasıl çalışır?
  4. Osmanlıda para vakıfları nedir?
  5. Osmanlı devletinde fetva yetkisi kime aittir?
  6. Osmanlı devletinde fetva nedir?

Ebussuud Efendinin babası kimdir?

Şeyh Yavsî Ebussuud Efendi/Babalar

Para vakıfları caiz mi?

Bu risalede para vakıflarının helal olmadığını şu şekilde açıklar: 'Para vakıfları bizim fakihlerimiz nezdinde helal değildir. İmam Züfer'e atfedilen bir görüş vardır ki o da zayıftır. Ebu Hanife ve Züfer'e göre vakfın helal olmasının şartı, vasiyete bağlı olmadır.

Para vakıfları nasıl çalışır?

Para vakfı, kuruluş sermayesinin bir kısmı veya tamamı nakit paradan oluşan vakıftır. Para vakıflarında vakfa konu olan ana sermaye olduğu gibi korunmakta, para çeşitli şekillerde işletilerek gelir elde edilmekte ve bu gelir vakfiyede öngörülen hizmetlerin finansmanında kullanılmaktadır (Özcan,2008:125).

Osmanlıda para vakıfları nedir?

Para vakıflarının sermayesinin tamamı veya bir kısmı nakit paradan oluşan vakıflara verilen isim olduğunu vurgulayan Bulut, "Bu vakıflar, vakıf kurucusunun vakfettiği nakit paranın “helâl” usullerce işletilerek gelir elde etmesiyle faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Osmanlı devletinde fetva yetkisi kime aittir?

Bir konuda hükmü kadı, yani hakim verirdi. Fetva yetkili bir müftüden alınabileceği gibi Osmanlı İmparatorluğu'nda en büyük dini yetkili olan şeyhülislamdan da alınabilirdi.

Osmanlı devletinde fetva nedir?

Fetvâ, bir meselenin hükmünün müftü (şeyhülislâm) tarafından araştırılarak verilmesi işlemidir. ... Osmanlı'da' yaklaşık beş asırlık bir sürede 129 şeyhülislâm görev yapmış ve verdikleri fetvâları içeren fetvâ kitapları güçlük çekilen fıkhî konularda en çok başvurulan kaynakların başında gelmiştir.