Sadaka eşe verilir mi?

İçindekiler:

  1. Sadaka eşe verilir mi?
  2. Fakir eşe zekât verilir mi?
  3. Zekât düşmeyen zekât verilir mi?
  4. Zengin adamın fakir karısına zekât verilir mi?
  5. Yeğene zekât verilir mi?
  6. Komşuya zekât verilir mi?
  7. Hapisteki kişiye fitre verilir mi?
  8. Yetime zekât verilir mi?
  9. Kardeşin çocuğuna zekât verilir mi?

Sadaka eşe verilir mi?

Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez.

Fakir eşe zekât verilir mi?

Bu kurala göre eşler birbirlerine zekat veremez. Ayrıca anneye, babaya, dedeye, nineye, büyük anneye, büyük babaya, kız çocuğa, erkek çocuğa, kız çocuktan olan torunlara ve erkek çocuktan olan torunlara da zekat verilmez. İslam ölçülerine göre zengin olan kişilere zekat verilmez.

Zekât düşmeyen zekât verilir mi?

Zekât ve fitrenin, Tevbe suresinin 60. ayetinde sayılanlar dışında kalan kişi ve kuruluşlara verilmesi caiz değildir.

Zengin adamın fakir karısına zekât verilir mi?

Zengin bir adamın fakîr olan zevcesine, başkasının zekât vermesi caiz olur mu?” Cevap: “Olur.” ... “Nisaba mâlik olmayan fakir bir kimsenin, sadaka-ı fıtr vermesi lâzım olur mu?” Cevap: “Olmaz.”

Yeğene zekât verilir mi?

Diyanet'in fetvasına göre, kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.

Komşuya zekât verilir mi?

İsra sûresinin 26. âyetinde şöyle buyrulur: "Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışa hakkını ver, fakat saçıp savurma." İhtiyaçlarını karşılayamayan kardeşekız kardeşe, amcaya, dayıya, kayınpeder ve kayınvalideye ve diğer akraba fertlerine zekât verilebilir.Peygamberimizin açıklamasına göre onlara verilmesi diğer kişilere ...

Hapisteki kişiye fitre verilir mi?

Cezaevindeki bir kişiye fitre vermekte herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bu kişinin fitre alması caiz olan sekiz gruptan birine dâhil olması şarttır. Fitre sekiz grup kimseye verilebilir. Sadaka-i fıtrın rüknü, onu ehline vermektir.

Yetime zekât verilir mi?

Üvey anne, üvey baba ve üvey çocuklara zekât verilebilir mi? Kocası ölmüş ise üvey anneye, büluğ çağına erişip evden ayrılmış ise üvey çocuklara ve üvey babaya, fakir olmaları hâlinde zekât verilebilir.

Kardeşin çocuğuna zekât verilir mi?

Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224; İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 172, 293). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.