Tunceli kaç km2?

İçindekiler:

  1. Tunceli kaç km2?
  2. Tunceli ilimiz hangi bölgede?
  3. Tunceli kaç tane ilçe var?
  4. Tunceli Ovacık Kürt mü?
  5. Tunceli hangi ile bağlıydı?
  6. Tunceli Alevileri Kürt müdür?
  7. Ovacık ne zaman ilçe oldu?
  8. Çemişgezek hangi tarihte Tunceli iline bağlandı?

Tunceli kaç km2?

882 km² Tunceli/Alan

Tunceli ilimiz hangi bölgede?

Tunceli, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan bir il. Kuzeyde ve batıda Munzur Dağları ile Karasu Nehri, doğuda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, güneyde Keban Baraj Gölü ile çevrilidir. Anadolu'nun pek çok yerinde olduğu gibi bu bölgede de çağlar boyunca pek çok uygarlık yaşamıştır.

Tunceli kaç tane ilçe var?

Güncel Nüfus Değerleri (TÜİK verileri) TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 İlçe, 9 belediye, bu belediyelerde 43 mahalle ve ayrıca 364 köy vardır.

Tunceli Ovacık Kürt mü?

Tunceli, Bayburt ile beraber Türkiye'nin en az nüfusa sahip illerinden biridir (2020 sonu). Şehrin çoğunluğunu Zazalar ve Türkmenler oluşturur. Kürt nüfus %5 civarıdır.

Tunceli hangi ile bağlıydı?

1879 yılında da Farsça "Gümüş Kapı" anlamına gelen “Dersim” adıyla ayrı bir il olan Tunceli, 1892 yılında tekrar sancak yapılarak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır.

Tunceli Alevileri Kürt müdür?

Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir. Tunceli ve çevre illerinde yaşayan Zaza ,Türk,Kürt Aleviler, yörenin tarihsel isminden gelen bir tabirle Dersim Alevileri olarak adlandırılır.

Ovacık ne zaman ilçe oldu?

Cumhuriyetin ilk döneminde Ovacık,Çankırı ili Çerkeş ilçesi'ne bağlı bir bucak iken, 1957 yılında ilçe olarak kurulması öngörülmüş 01.04.1959 tarihinde kuruluşunu tamamlayarak Çankırı ili'nin ilçesi olmuştur. 1995 yılında Karabük'ün il statüsü kazanmasıyla Ovacık ilçesi Karabük ili'ne bağlı bir ilçe olarak ...

Çemişgezek hangi tarihte Tunceli iline bağlandı?

25 Aralık 1935 tarih ve 2885 sayılı kanun ile Erzincan vilayetinin Pülümür, Elazığ vilayetinin Hozat, Nazımiye, Mazgirt, Ovacık, Pertek ve Çemişgezek ilçelerinin bağlandığı Tunceli vilayeti teşkil edildi.