Islama göre kadın boşayabilir mi?

İçindekiler:

  1. Islama göre kadın boşayabilir mi?
  2. Imam nikahı nasıl bozulur diyanet?
  3. Nikâh kıyılırken kadının üç talaktan birini alma hakkı var mıdır?
  4. Boşanmak istiyorum demekle imam nikahı bozulur mu?
  5. Mesajla 3 kere boş ol demekle nikah düşer mi?
  6. Ayrılmak istiyorum demek nikahı bozar mı?

Islama göre kadın boşayabilir mi?

Kadın, ister nikâh esnasında isterse evlilik devam ederken elde ettiği boşanma yetkisini kullanmak zorunda değildir. Kadın kocasının verdiği bu yetkiyi baştan kabul etmeyeceği gibi, sonradan kendi rızasıyla da iade edebilir.

Imam nikahı nasıl bozulur diyanet?

İslam dini her ne kadar boşanmaya karşı olsa da bazı durumlarda boşanmaya izin veriyor. İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.

Nikâh kıyılırken kadının üç talaktan birini alma hakkı var mıdır?

Kocanın karısına bu yetkiyi vermesine “tefviz-i talâk” adı verilir. İki: Karı koca arasında evlilik sözleşmesi yapılırken kadın boşama hakkının kendisine de verilmesi şartını koşabilir. Böylece kadının da kocasını boşama hakkı olur. Üç: Kadının kocasından mehir alma hakkı vardır.

Boşanmak istiyorum demekle imam nikahı bozulur mu?

Kişi, tehdit için karısını boşayacağını söylese, bu sözüyle boşama meydana gelmez. Bunu söylemekle geleceğe dönük vaatte bulunmuş olmaktadır. Ancak tehdit niyetiyle 'boşadım, boş ol' gibi sözler kullansa niyeti ne olursa olsun boşama gerçekleşmiş olur. Çünkü bu kelimeler, sarih olarak talakı ifade etmektedir.

Mesajla 3 kere boş ol demekle nikah düşer mi?

“Bir kimse, yüzüne karşı 'seni boşadım, benden boş ol' gibi boşamayı ifade eden sözleri şifahî olarak söylemek suretiyle, eşini boşayabileceği gibi, bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla bildirerek de boşayabilir.

Ayrılmak istiyorum demek nikahı bozar mı?

"Nikahı bozacak diyelim... 'Ben seni boşadım', 'Babanın evine git', Ben senden ayrılmak istiyorum, ayrıldım. ... Bundan sora sen benim kardeşim ol' gibi kelimeler nikahı bozar. Nikahı bozan bu gibi kelimeleri Müslüman hiçbir zaman kullanmamalıdır.