Tahkikat duruşması ne demek?

İçindekiler:

  1. Tahkikat duruşması ne demek?
  2. Tahkikat duruşması ne kadar sürer?
  3. Tahkikat asamasinda karar verilir mi?
  4. Tahkikat aşamasından sonra ne olur?
  5. Tahkikat nasıl sona erer?
  6. Tahkikat aşamasına ne zaman geçilir?
  7. Tahkikat duruşmasına davet zorunlu mu?
  8. Tahkikatın sona ermesi üzerine hakim ne yapmalıdır?
  9. Ön inceleme aşaması tamamlandıktan sonra hangi aşamaya geçilir?
  10. Yargılamanın en uzun süren aşaması nedir?
  11. Sözlü yargılamada tanık dinlenir mi?
  12. Tahkikatın sona ermesi ne demek?
  13. Ön inceleme aşaması hangi işlem ile tamamlanır?

Tahkikat duruşması ne demek?

Tahkikat duruşması ve tahkikat evrakı nedir? ... Tahkikat, kural olarak, ön inceleme tutanağı ile tespit olunan, tarafların iddia ve savunmalarını dayandırdıkları vakıaların gerçek olup olmadığının, bunlara ilişkin deliller üzerinden, yargılama yapılarak hüküm vermeye elverişli ölçüde tespit edilmesi faaliyetidir.

Tahkikat duruşması ne kadar sürer?

Tahkikat Duruşması Davanın ikinci duruşması delil toplanması ve ön inceleme duruşmasından sonra duruşmanın yapılması için süre 60 gündür. İlk tahkikat duruşması sonucu, ikinci tahkikat duruşması bilirkişi raporlarının taraflara gönderildiği süreç ise yaklaşık 130 gündür.

Tahkikat asamasinda karar verilir mi?

Mahkemece ön inceleme aşaması tamamlandıktan sonra tahkikat işlemine gerek olmaması halinde nihai bir karar verebilir (HMK 138-142.md). İşin esasına girilerek delillerin değerlendirilmesi sonucu bir karar verilecekse, ön inceleme aşamasının tamamlanmasından sonra taraflar tahkikat için duruşmaya davet edilir.

Tahkikat aşamasından sonra ne olur?

Tarafların beyanlarından sonra, tahkikatı gerektiren bir husus kalmadığı ve tahkikatın sona erdiği duruşmada hazır olanlara tefhim edilir, yani sözlü olarak bildirilir. Eğer mevcut deliller ile dava aydınlanıyorsa mahkeme, tahkikatın bittiğini taraflara bildirir ve tahkikat aşaması sona erer.

Tahkikat nasıl sona erer?

HMK Madde 184 Gerekçesi Hâkim dosyadaki tüm delilleri inceledikten sonra taraflara tahkikat hakkında açıklama yapabilmeleri için söz verir. Yapılan sözlü açıklamalardan sonra mahkeme gerekli görürse tahkikatı sürdürür. Aksi hâlde tahkikatın tamamlandığını açıklayarak sözlü yargılama safhasına geçer.

Tahkikat aşamasına ne zaman geçilir?

Ön inceleme safhasında nihai karara varılmaz veya taraflarca ön inceleme aşamasında dava konusunun tümü hakkında sulh olunamaz ise tahkikat aşamasına geçilir.

Tahkikat duruşmasına davet zorunlu mu?

Mahkemece ön inceleme duruşmasında dava nihai olarak karara bağlanmayıp tahkikat aşamasına geçildiğine göre, davalının Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 147. maddesi gereğince tahkikat duruşmasına davet edilmesi zorunludur.

Tahkikatın sona ermesi üzerine hakim ne yapmalıdır?

Tahkikatın sona ermesi için, hâkim, tarafların iddia ve savunmalarıyla toplanan tüm delilleri inceledikten sonra duruşmada hazır bulunan taraflara, tahkikat hakkında açıklama yapabilmeleri için, söz verir. Yapılan açıklamalardan sonra mahkeme gerekli görürse, tahkikatı sürdürür.

Ön inceleme aşaması tamamlandıktan sonra hangi aşamaya geçilir?

Tahkikat: Ön incelemeden sonra tahkikat aşamasına geçilir. Tahkikat ön inceleme tutanağı ile yürür. İddia ve savunmalar ile bunlara ilişkin delillerin değerlendirildiği ve genelde yargılamanın en uzun sürdüğü aşamadır.

Yargılamanın en uzun süren aşaması nedir?

Ön inceleme aşamasının sonunda düzenlenen tutanak esas alınmak suretiyle tahkikat yürütülür. ... Davanın en uzun süren aşaması çoğu zaman tahkikat safhasıdır.

Sözlü yargılamada tanık dinlenir mi?

Sözlü yargılama aşamasında tanık dinlenilmez, yeni delil ileri sürülemez. ... Zaten dinlenilmesi istenilen tanıklar ön inceleme duruşması sonrasında iki haftalık kesin süre içerisinde tanık listesi halinde sunulması gerekirdi. Bu nedenle kural olarak sözlü yargılama aşamasında tanık dinlenilmez.

Tahkikatın sona ermesi ne demek?

Tahkikatın sona ermesi için, hâkim, tarafların iddia ve savunmalarıyla toplanan tüm delilleri inceledikten sonra duruşmada hazır bulunan taraflara, tahkikat hakkında açıklama yapabilmeleri için, söz verir. Yapılan açıklamalardan sonra mahkeme gerekli görürse, tahkikatı sürdürür.

Ön inceleme aşaması hangi işlem ile tamamlanır?

Bu duruşmada tahkikat işlemleri yapılmaz. Bir başka ifade ile mahkeme bu aşamada tanık dinleme, keşif yapma, bilirkişi görüşü alma, yemin teklif etme gibi işlemleri yapamaz. Yargılamanın hızlı ve sağlıklı yürütülerek tahkikata geçilmesi amaçlandığından ön inceleme kural olarak tek duruşmada tamamlanır.