Konya Karatay Medresesi hangi beylik?

İçindekiler:

  1. Konya Karatay Medresesi hangi beylik?
  2. Kurtuba Medresesi kime ait?
  3. Nizamiye Anadolu'da kurulan medreselerden midir?
  4. Sivas Gök Medrese hangi devlet tarafından yapılmıştır?
  5. Cacabey Medresesi midir?
  6. Kurtuba Medresesi hangi coğrafya?
  7. Kurtuba Endülüs Emevi Devletinde kurulan medreselerden midir?
  8. Gök Medrese ne amaçla yapılmıştır?
  9. Anadolu'da kurulan medreseler nelerdir?
  10. Amasya Gök Medrese hangi döneme aittir?
  11. Sivas Gök Medrese hangi uygarlığa aittir?

Konya Karatay Medresesi hangi beylik?

Karatay Medresesi, Konya'da bulunan Selçuklu dönemine ait yapı.

Kurtuba Medresesi kime ait?

Endülüs Emevi Devleti kurucusu I. Abdurrahman tarafından yaptırılan camiinin asıl adı Kurtuba Ulu Camii'dir. Bazı kayıtlarda medresenin inşası sırasında Sultan'ın da çalıştığı geçmektedir. Medresenin yapımı için Suriye, Irak ve doğudan getirtilen özel taşlar kullanılmıştır.

Nizamiye Anadolu'da kurulan medreselerden midir?

Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklular zamanında kurulan ve vezir Nizamülmülk'ün adıyla anılan medreselerdir. Merkezi ve en büyüğü, Bağdat'taki Nizamiye Medresesi olup Amul, Basra, Belh, Herat, İsfahan, Musul ve Nişabur'da benzerleri vardı. ... Nizamiye medreseleri devlet parasıyla yaptırılmıştır.

Sivas Gök Medrese hangi devlet tarafından yapılmıştır?

Gök Medrese ya da diğer adıyla Sahibiye Medresesi, Sivas'ta yer alan medresedir. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, batı yönünde giriş kapısının yer aldığı ana büyük kapı üzerindeki kitabesinden anlaşıldığına göre 1271 yılında Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından Mimar Kaluytan'a (Kaluyan el-Konevi) yaptırılmıştır.

Cacabey Medresesi midir?

Kırşehir kent merkezinde bulunan medrese Selçuklu döneminde Kılıçaslan oğlu Keyhüsrev zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında bir gözlem evi medrese olarak yaptırılmıştır. İki eyvanlı kapalı avlulu medreseler gurubuna girmektedir. ...

Kurtuba Medresesi hangi coğrafya?

İspanya'nın Córdoba (Kurtuba) şehrinde, şehrin ortasından geçen Guadalquivir (Vad'il Kebir) ırmağının kenarında bulunan Kurtuba Camii dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biridir. I. Abdurrahman tarafından yaptırılan ve 785 yılında inşasına başlanan caminin yapımı bir yılda tamamlanmıştır.

Kurtuba Endülüs Emevi Devletinde kurulan medreselerden midir?

Endülüs Devleti Tarihi Devletin merkezi olan Kurtuba zaman içinde bölgenin en önemli kültür ve sanat yeri hâline gelmiştir. Merkezde kurulan kütüphane, medrese ve camiler burayı bir ilim ve sanat yerine dönüşmüştür.

Gök Medrese ne amaçla yapılmıştır?

Gök Medrese (Merkez): İl merkezinde, Sivas Kalesi'nin güneydoğusundadır. Anadolu Selçuklu Beyliği baş veziri ve "Hayrat Babası" (Ebu'l Hayrat) Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında ve devrin astronomi ilminin okutulduğu medrese olarak yapılmıştır.

Anadolu'da kurulan medreseler nelerdir?

  • Anadolu Selçuklu Medreseleri.
  • Boyalıköy Medresesi.
  • Buruciye Medresesi.
  • Hargird Medresesi.
  • İnce Minareli Medrese.
  • Isparta Ertokuş Medresesi.
  • Kayseri Çifte Medrese.
  • Kırşehir Cacabey Medresesi.
Daha fazla öğe...

Amasya Gök Medrese hangi döneme aittir?

Amasya Valisi Seyfettin Torumtay tarafından 1267 yılında yaptırılmıştır. Cami, türbe ve medrese fonksiyonlu tipik Selçuklu eseridir. Kümbet üzeri mavi (turkuaz) çinilerle süslendiği için külliyeye Gök Medrese adı verilmiştir.

Sivas Gök Medrese hangi uygarlığa aittir?

Gök Medrese ya da diğer adıyla Sahibiye Medresesi, Sivas'ta yer alan medresedir. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, batı yönünde giriş kapısının yer aldığı ana büyük kapı üzerindeki kitabesinden anlaşıldığına göre 1271 yılında Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından Mimar Kaluytan'a (Kaluyan el-Konevi) yaptırılmıştır.