Husrev i Şirin kimin?

İçindekiler:

  1. Husrev i Şirin kimin?
  2. Hüsrevi şirin hangi döneme aittir?
  3. Hüsrev ü Şirin bilinen kaç yazması var?
  4. Ferhat ile Şirin kimin eseri?
  5. Anadoluda yazılan ikinci Hüsrev ü Şirin kime aittir?
  6. Hüsrev ü Şirin manzum mu?
  7. Ferhadname nedir?

Husrev i Şirin kimin?

Şeyhî'nin Hüsrev ü Şirin'i 15. yüzyılda Şeyhî'nin kaleme aldığı Hüsrev ü Şirin, Anadolu sahasında yazılan Hüsrev ve Şirin versiyonlarının en başarılı örneği kabul edilir. 6944 beyittir.

Hüsrevi şirin hangi döneme aittir?

Aruzun "mefâîlün mefâîlün feûlün" kalıbıyla yazılmış 6944 beyitlik bir eserdir. Şeyhî, II. Murad'a ithaf ettiği eserini onun tahta çıktığı sırada yazmaya başlamış, fakat tamamlayamadan vefat etmiştir. Şeyhî 832'den (1429) sonra öldüğüne göre Hüsrev ü Şîrîn'in 1421-1430 yılları arasında yazıldığı söylenebilir.

Hüsrev ü Şirin bilinen kaç yazması var?

Kutb'un bu eseri, Türk edebiyatında bugüne kadar bilinen 21 Hüsrev ü Şîrîn veya Ferhâd u Şîrîn mesnevisinin ilki olması bakımından önemlidir[3].

Ferhat ile Şirin kimin eseri?

Lâmi'î Çelebi'nin ustalık döneminde yazdığı ve aşk üzerine kaleme alınmış en çok bilinen eserlerin başında gelen Ferhat ile şirin, fantastik öğelerle zenginleştirilmiş klasik bir Doğu hikâyesidir.

Anadoluda yazılan ikinci Hüsrev ü Şirin kime aittir?

Şair, Aydınoğlu İsa Bey adına yazdığı bu eseri 1367 tarihinde tamamlamıştır.

Hüsrev ü Şirin manzum mu?

Fars tarihî kaynakları ile sözlü geleneğinde var olan Hüsrev ü Şîrîn hikâyesi, ilk defa Firdevsî'nin Şeh-nâme adlı eserinde manzum bir şekilde işlenmiş ve Senâî tarafından ise ilk kez edebî olarak 12. yüzyılda ele alınmıştır.

Ferhadname nedir?

Nizâmî-i Gencevî'nin Ḥüsrev ü Şîrîn'inden çıkmış ve zamanla müstakil hale gelmiş klasik bir mesnevi konusudur. Bu aşk hikâyesini "Ferhâd ü Şîrîn" ve "Ferhâdnâme" gibi adlar altında işleyen mesnevilerde Hüsrev daha geri planda kalıp olayların ağırlık merkezini Ferhad teşkil eder. ...