İçindekiler:
- Hipertansiyon olduğumuzu nasıl anlarız?
- 14 9 tansiyon nasıl?
- Tansiyon kan tahlilinde çıkar mı?
- Tansiyon hangi kan değerleri?
- Tansiyon her yaşta olur mu?
Hipertansiyon olduğumuzu nasıl anlarız?
En belirgin
hipertansiyon belirtileri arasında aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk oluşabilir.
14 9 tansiyon nasıl?
Büyük
tansiyon 14, küçük
tansiyon 9'dan fazla ise yüksek
tansiyon olarak kabul edilir. O yüzden kan basıncı yüksek olan kişilerin ileride daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamaları için kan basıncı değerlerini ciddiye almaları gerekmektedir.
Tansiyon kan tahlilinde çıkar mı?
Herhangi bir yüksek tansiyonunuz varsa, doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve fizik muayene yapacaktır. Doktorunuz ayrıca, idrar testi (idrar
tahlili),
kan testleri, kolesterol testi ve elektrokardiyogram gibi rutin testler de önerebilir - bu, kalbin elektriksel aktivitesini ölçen bir testtir.
Tansiyon hangi kan değerleri?
Normal
kan basıncı
değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul ediliyor. 140/90 mmHg'nın üstü ise yüksek
tansiyon olarak tanımlanıyor. Tanı için farklı zamanlarda yapılacak en az iki ölçümde sonucun yüksek çıkması gerekiyor. Büyük 120-140 ve küçük 80-90 arasındaki ara bölge ise 'pre-hipertansiyon' adıyla anılıyor.
Tansiyon her yaşta olur mu?
Yaş: Yüksek
tansiyon görülme oranı ilerleyen yaşla birlikte artar. Buna karşın
tansiyon yüksekliği genellikle ilk olarak 35-50
yaşlarında saptanır. Cinsiyet: 50 yaşın altındaki grup ele alındığında erkeklerde daha sık görülür. 55 yaşından sonra ise kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.