Hipertansiyon olduğumuzu nasıl anlarız?

İçindekiler:

  1. Hipertansiyon olduğumuzu nasıl anlarız?
  2. 14 9 tansiyon nasıl?
  3. Tansiyon kan tahlilinde çıkar mı?
  4. Tansiyon hangi kan değerleri?
  5. Tansiyon her yaşta olur mu?

Hipertansiyon olduğumuzu nasıl anlarız?

En belirgin hipertansiyon belirtileri arasında aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk oluşabilir.

14 9 tansiyon nasıl?

Büyük tansiyon 14, küçük tansiyon 9'dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. O yüzden kan basıncı yüksek olan kişilerin ileride daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamaları için kan basıncı değerlerini ciddiye almaları gerekmektedir.

Tansiyon kan tahlilinde çıkar mı?

Herhangi bir yüksek tansiyonunuz varsa, doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve fizik muayene yapacaktır. Doktorunuz ayrıca, idrar testi (idrar tahlili), kan testleri, kolesterol testi ve elektrokardiyogram gibi rutin testler de önerebilir - bu, kalbin elektriksel aktivitesini ölçen bir testtir.

Tansiyon hangi kan değerleri?

Normal kan basıncı değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul ediliyor. 140/90 mmHg'nın üstü ise yüksek tansiyon olarak tanımlanıyor. Tanı için farklı zamanlarda yapılacak en az iki ölçümde sonucun yüksek çıkması gerekiyor. Büyük 120-140 ve küçük 80-90 arasındaki ara bölge ise 'pre-hipertansiyon' adıyla anılıyor.

Tansiyon her yaşta olur mu?

Yaş: Yüksek tansiyon görülme oranı ilerleyen yaşla birlikte artar. Buna karşın tansiyon yüksekliği genellikle ilk olarak 35-50 yaşlarında saptanır. Cinsiyet: 50 yaşın altındaki grup ele alındığında erkeklerde daha sık görülür. 55 yaşından sonra ise kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.