Yargının gerekçesi ne demek?

İçindekiler:

  1. Yargının gerekçesi ne demek?
  2. Gerekçe nasıl bulunur?
  3. Neden sonuç ne demektir?
  4. Tek yargı bildiren cümle nedir?
  5. Basit cumle nasil bulunur?

Yargının gerekçesi ne demek?

Herhangi bir davranışın, eylemin, isteğin gerçekleşmesini bir nedene bağlı olarak bildiren yargılara gerekçeli cümleler denir. Bu tür yargılarda eyleme sorulan “niye, neden, niçin” sorularına cevap alınabilir. “Sınavı kazanmak için çok çalışmam gerekiyor.” cümlesinde amaç – sonuç ilişkisine dayalı bir gerekçe vardır.

Gerekçe nasıl bulunur?

Gerekçe bildiren cümleler, başına "çünkü" bağlacı getirilerek okunabilir. "Hafta sonu sizinle pikniğe gidemeyeceğiz; İzmir'den amcamlar geliyor." Pikniğe gidememenin gerekçesi İzmir'den misafir gelecek olmasıdır. ÖSS'de "gerekçe" ile ilgili sorular sorulmaktadır.

Neden sonuç ne demektir?

Neden-Sonuç (Sebep-Sonuç) Bildiren Cümleler İki yargının birbirine nedensonuç ilişkisiyle bağlı olduğu cümlelerdir. Bu tür cümlelerde temel cümleye “Neden, Niçin, Niye?” soruları sorulur.

Tek yargı bildiren cümle nedir?

Daha kısa bir şekilde tanımlamak gerekirse, “içerisinde tek bir yargı, dolayısıyla tek bir yüklem olan cümlelere” basit cümle denir. İçerisinde tek bir duygu, düşünce veya yargının ifade edildiği bu cümlelerde, yalnızca bir tane çekimli fiil veya ek fiil almış bir isim vardır.

Basit cumle nasil bulunur?

Basit cümle; kuruluşunda tek yüklem bulunan, tek yargı bildiren cümledir. Basit cümlede tek bir yargı bulunur, bu yargıyı sonuca bağlayan tek yüklem vardır. Bu yüklem de ya çekimli bir fiildir ya da ek fiil almış isim ya da isim gibi kullanılan bir kelime grubudur.