Astma nedir tıp?

İçindekiler:

  1. Astma nedir tıp?
  2. Ağır astım hastalığı nedir?
  3. Astım nasıl bir hastalıktır?
  4. Astım atağı sırasında neler olur?
  5. Astım tedavisi var mıdır?
  6. Astım krizi sırasında neler yapılabilir?

Astma nedir tıp?

Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda, hava yolu etrafındaki düz kaslar, alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar; bu durum hava yolunun daralmasına neden olur.

Ağır astım hastalığı nedir?

Ağır astım, son derece doğru ve uygun bir tedaviye bağlı kalınmasına ve astımı kötüleştiren faktörler tedavi edilmesine rağmen kontrol alınamayan veya yüksek doz tedavide basamak inildiğinde şiddetlenen astım çeşididir.1 Dolayısıyla günümüzde “ağır astım” geriye dönük bir tanımdır.

Astım nasıl bir hastalıktır?

Astım hava yollarının duyarlılığının artmasına bağlı olarak gelişen kronik bir hastalıktır. Tekrarlayan öksürük ve hışıltı ile karakterizedir. Astımda hem büyük hem küçük hava yolları etkilenebilir. Astım her yaşta görülebilirse de vakaların 0'u yaşamın ilk yılında ortaya çıkar.

Astım atağı sırasında neler olur?

Astım krizi sırasında, solunum yolları duvarı da şişer veya iltihaplanır. Bunun sonucunda normalden daha fazla balgam oluşur. Bu faktörlerin tümü, solunum güçlüğü, hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı ve günlük aktivitelerde zorlanma gibi semptomlara neden olur.

Astım tedavisi var mıdır?

Astım alerjik bir hastalıktır ve öldürücü değildir. Geçmeyen ve sabah görülen öksürüğün en sık nedeni astımdır. Hastalık tamamen iyileşmez ama tam kontrol altına alınabilir.

Astım krizi sırasında neler yapılabilir?

Astım ataklarını gerektiğinde tedavi etmek için sıklıkla bir inhalasyon cihazı ile verilen hızlı-rahatlama ilaçları kullanılır. Bunlar kısa etkili, hızlı tedavi sağlayan beta2-agonist ve antikolinerjik bronkodilatörlerdir. Bu ilaçlar hava yolu kaslarını gevşetir. İnhalerin iki ila altı nefes alınması gerekebilir.